Daily Archives: 30. маја 2016.

Бесједа Еп. Григорија у Чваљини

Вeлико освећење храма у Чваљини

У пету недељу по Пасхи 29. маја 2016. године у селу Чваљина у Поповом Пољу Његово Преосвештенство Епископ Захумско – Херцеговачки и Приморски Господин Григорије освештао је Свети храм посвећен Светом Великомученику и Чудотворцу Георгију. Епископу Григорију саслуживали су монаси из оближњег манастира Завала и свештеници из Требиња. На Светој Литургији се окупио верни народ из Чваљине и целог Поповог Поља. Свети храм је генерално обновљен након последњег рата у којем је био потпуно девастиран. Епископ Григорије је у својој надахнутој беседи нагласио да је ова обнова веома важна јер је обнова срца наших, душа наших, очију наших, а оно што је још важно, данас сте обрадовали своје претке и загријали њихове кости благодаћу и силом и дејством Духа Светога, загријали сте и своје кости и своје вене и своја срца и своје нерве и зато немојте данас да изгубите ову данашњу благодат обнове и живота. Према речима игумана манастира Завала оца Василија, обнова Чваљине је и обнова манастира Завала. Несебичном љубављу и великим трудом верног народа из Чваљине припремљена је трпеза љубави за све присутне.

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Света Литургија у селу Загорице код Коњица

У Недељу 29. маја 2016.г. у селу Загорице код Коњица у гробљанској капели служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око тридесет људи, пријератних становника овог и околних села. У овом селу Света Литургија служи се сваке године у последњу недељу у мају. У Загорицама су до протеклог рата Срби били већинско становништво , а сад тамо живе четири породице. Послије Свете Литургије домаћин Славољуб-Славо П. Видојевић, са својом породицом, припремио је за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц