Daily Archives: 31. маја 2016.

У Билећком селу Подосоју освештан црквенонародни дом

У селу Подосоје освештан је црквенонародни дом. Овај дом намијењен је за обиљежавање и организовање како вјерских, тако и неформалних скупова. Литургија је служена у цркви Св.Георгија на дан Св.Вукашина.Литургију су служили игуман манастира Голија, Данило Трпчевски, игуман манастира Косијерево Арсеније Самарџић и парох Александар Грчић.Након литургије, обављено је освјештање дома, затим куће, задужбине трговца Симе Ђурковића.

Подсјећања ради, обнова је започета 22. јула 2015.године,а темељи освјештани у септембру, од стране упокојеног оца Драга Цвијановића и свештеника Раденка Копривице.

Главни покретач акције био је Ранко Бошњак, уз помоћ и ангажовање мјештана села Подосоје, који су и на овај начин показали слогу и спремност на ангажовање .Освјештању је присустовао и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.Скупу је присуствовао и начелник општине Билећа, Миљан Алексић.

Испред народа и Црквеног одбора Подосоја, скупу се обратио Радивоје Шешлија, који се захвалио присутнима на одзиву и испред свих мјештана уручио поклон господину Бошњаку.

На задовољство свих присутних, мјештанима се обратио и владика Григорије, истичући још једном похвале организаторима и народу Подосоја.

Дајана Алексић

Прва самостална изложба Милидарке Бјелица

У недјељу, 29. маја. у парохијском дому у Билећи отворена је прва самостална изложба Милидарке Бјелица. Милидарка је самоук умјетник, која је ликовну умјетност завољела прије четири године, када је кренула у школу сликања. Од тада, па све до данас, љубав према ономе што ради је расла, а као производ имамо и 44 слике рађене техником акрил на платну

Умјетница на себи својствен начин приказује мотиве из живота, сликајући реализам, али се проналази и у неком виду кубизма, који асоцира на апстрактну умјетност.Програм је водила проф. српског језика и књижевности Тања Бубрешко.

У програму су учествовали и ученици Средњошколског центра „Голуб Куреш“, Георгије Вулић, Анастасија Мирковић и Дајана Алексић са рецитацијама познате српске поезије.

У самом обраћању Бјелица је нагласила да је сликање постало саставни дио њеног живота прије четири године, када је видјела плакат за школу сликања.Од тада њена љубав према овој умјетности је расла, а резултат тога су и изложене слике под називом „ИЗ МОГ АТЕЉЕА“. Изложбу је посветила својој мајци, од које је како каже наслиједила љубав према рукотворинама.

Присутнима се обратио и академски сликар, Драган Батинић.

„Мада самоук сликар, Милидарка вјешто користи кист и боју. Инспирацију коју проналази у романтичним, религијским, и мотивима из природе, претворила је у 44 сликарска дјела, у техници акрил на платну. Поред реалних приказа, углавном мртве природе и пејзажа, издвојио бих серију слика које су на мене оставиле највећи утисак и представљају неку врсту кубистичких форми, а у којима се умјетница на оргиналан начин изражава“, истакао је Батинић.

Слике ће и наредних дана бити у парохијском дому, на располагању и суду свим љубитељима умјетности.

Дајана Алексић