Daily Archives: 6. јуна 2016.

Слава храма и освећење новог иконостаса у требињској Загори

Преосвећени Епископ ЗХиП Г. Григорије началствовао је Литургијским сабрањем у суботу 4.јуна у селу Загора у Требињским брдима. Храм Светих Царева Константина и Јелене је прославио своју славу заблиставши новим иконостасом, који је изграђен у манастиру Жича, љубављу и добротом господина Рада Петровића.

Црквени одбор је у знак своје захвалности око обнове и изградње овог храма у Загори уручио захвалнице браћи Раду и Луки Петровићу.

У дворишту загорске школе послужена је трпеза љубави уз коју се певало и играло.

Гледајући дечицу, која су се после Литургије играла на школској ливади, многи Загорани су се подсетили свога детињства када су у овом храму примили Свето Крштење и Причешће, а у овој школи и прва слова научили.

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа Еп. Григорија у Загори

Света Литургија у насељу Брадина код Коњица

У шесту недељу по Васкрсу-Недељу Слијепога, 05.јуна 2016.г., у насељу Брадина код Коњица служена је Света Литургија у капели на сеоском Гробљу. Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин, а на литургији је било присутно тридесетак становника овог села. Након Свете Литургије свештеник Милан је одслужио парастос за све упокојене Брадињаке, након чега су сви присутни свратили за трпезу љубави коју су припремили домаћин Митар Куљанин звани Мићо Брадина и Никола Глигоревић. У овом планинском мјесту до рата је живило око 600 Срба , а сад их стално живи само двоје.