Daily Archives: 19. јула 2016.

Пренос дијела моштију Светих Пребиловачких Новомученика из Пребиловаца у Торонто

Пренос дијела моштију Светих Пребиловачких Новомученика из Пребиловаца у Торонто

Наш српски народ од Бога је обдарен великим бројем светитеља и угодника Божијих, којих је било и биће у свим слојевима друштва: богаташа, сиромаха, владара , ученика ,младих и старих и многих других. Једни од тих светитеља су и наши Новомученици Пребиловачки , њих 830,који су своје невине животе положили за вјеру своју и Господа свога. Велика је несумњиво била вјера њихова, када су пошли, као јагњад на заклање, јамама Херцеговине , у које их је отјерала груба рука непријатељска. Вјеровали су да ће их Господ прославити у Царству своме. Ови светитељи, донедавно су били незаштићени, већ намучени, опет мучени, добили су свој достојанствени и заслужени мир у величанственом храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Овај свети храм, саграђен је по благослову епископа ЗХиП г.Григорија, а саградили су га неимари по узору на онај Св.храм Христовог Васкрсења у Јерусалиму.

Као што нам и Св. Јеванђеље говори, на дар сте добили, на дар и дајте, по благослову Његове Светости патријарха српског господина Иринеја и епископа нашег ЗХиП господина Григорија, даровали смо дио моштију Пребиловачких мученика цркви Христовој у Канади. Кивот са моштима светитеља у Канаду, допремио је свештеник Мирослав Ратковић из Требиња и положио га у храм СвАрх. Гаврила у Торонто.

Овај богоугодни пут, благословио је и умировљени епископ ЗХиП господин Атанасије,који је изразио велику радост, да и наш народ у даљини има велику потребу, да у њиховој близини духовно стражаре ови свети мученици, чувајући их од свих невоља овога свијета.

У Торонту уприличен је величанствен дочек , који је одисао страхопоштовањем и захвалношћу овим светитељима. Велики број вјерног народа није крио своја осјећања и радост што су у њихову близину , као заштитници стигли Пребиловачки мученици.

11. јуна служена је Св.Литургија, коју су служили свештеници о. Душан Гњатић, о. Јован Марјанац, протосинђел Василије Гавриловић, о. Мирослав Ратковић и о. Василије Томић. Капела у Ричмонд Хилу је била премала да прими све вјернике који су дошли на поклоњење, те је вјерницима омогућено да Литургију прате из горње сале путем видео линка. На Литургији је одговарао хор Епархије Канадске „Кир Стефан Србин“, а врло надахнуто је бесједио о. Мирослав Ратковић. Отац Мирослав је посебно истакао да су ови људи чијим се моштима поклањамо страдали невини, и њихова једина кривица је била та што су били православни Срби, и што нису хтјели да се одрекну крста са три прста.

У току свете литургије, мошти су изнијете на поклоњење вјерницима. Мошти ће бити трајно похрањене у кивоту који је такође стигао из отаџбине, као и трон са иконом Светих Новомученика Пребиловачких. Након Литургије, пошто су се сви присутни поклоноли моштима, окупљени су прешли у горњу салу.

У име Управног одбора парохије Светог Архангела Гаврила, Дејан Јокановић се захвалио свима који су се трудили да се сврши ово богоугодно дјело преноса моштију из Херцеговине у Канаду. Заиста је велики број људи уложио своје вријеме и огроман труд да би мошти Новомученика Пребиловачких стигле у Епархију канадску, у Ричмонд Хил.

Окупљенима се потом обратио Драган Драшко чија је породица једна од страдалих у геноциду из 1941. године. Само из његове породице страдало је 19 мушких глава. Скупу се обратио и Радован Ждракановић, православни Србин који је такође поријеклом из Пребиловаца. Радован је рекао да се често догађа да народ мигрира из једне земље у другу, али да је ово први пут да и мртви мигрирају. Говорећи о трагедији која се десила тог 6. aвгуста 1941. године, Радован Ждракановић је цитирао ријечи српског пјесника Стевана Раичковића: „Сви садржаји грчких митова и античких трагедија су блиједи, у поређењу са стварношћу Срба у Пребиловцима.

Учешће у овом благословеном дјелу узели су многи добри људи из Херцеговине и Канаде. Захваљујемо свим људима,који су нам помогли да ову заповјест проведемо у дјело,у чему смо најприје имали благослов Божји и успјешно овај подухват привели крају.

Свети Новомученици Пребиловачки и Доњехерцеговачки, молите Бога за нас!

Петровдански сабор у Запланику (Требињска шума)

У Запланику се сваке године у прву недјељу по Петровдану традиционално одржава Петровдански сабор. Народ овог краја чува и наставља традицију прослављања празника Светих апостола Петра и Павла – Петровдана. Запланик је мјесто гдје се Петровдан славио од давнина, и једно је од 3 – 4 мјеста у требињском крају гдје се вјерни народ окупи на овај велики празник. И ове године, у недјељу 17.07.2016. године, мјештани више околних села са својом родбином и пријатељима сабрали су се у Запланику код цркве Светих апостола Петра и Павла да заједно подијеле радост празника. Свету литургију служио је парох Момчило Пејичић уз саслужење о. Никице Ајдера. По завршетку свете литургије, вјерни народ је наставио дружење уз пјесму и звуке гусала. За све присутне домаћини су припремили трпезу љубави.