Daily Archives: 24. јула 2016.

Слава храма у Рупјелама

Светом Арх. Литургијом, којом је началствовао Епископ ЗХиП г. Григорије, уз саслужење игумана тврдошког Саве, надлежног пароха о. Дражена Тупањанина и свештенства наше епархије, прослављен је 24. јула ове године Св. Арханђел Гаврило, заштитник Цркве Св. Арханђела у насељу Рупјела у Требињу. Црква и тријем и плато око цркве били мали да приме све који су дошли да служе Богу овај дан. Послије читања Св. Јеванђеља присутним се бесједом обратио Владика Григорије. Послије резања славског колача, здравицом су присутне поздравили Еп. Григорије и домаћини. 

Чудесно културно вече на Вјенчацу

Група културних и јавних радника из Невесиња окупљена у Културни круг приредила је синоћ на Вјенчацу, испред Цркве светог Георгија, лијепо умјетничко вече са наступима књижевника, пјесника, музичара и народних гуслара.

„Обично необично вече“ сабрало је умјетнике различитих профила које заједнички веже љубав према традицији и завичају. Први сазив Културног круга на Вјенчацу – узвишеном мјесту невесињске историје и духовности протекао је у лијепој атмосфери што је охрабрило организаторе да овај скуп наредних година преточе у сталну манифестацију која ће окупљати умјенике који живе у Невесињу и који га носе у свом срцу.

Наступили су књижевници Момчило Голијанин, Велибор Шиповац, пјесници Рајко Танасијевић, Новица Телебак, Биљана Ристић, Јован Братић, Анжелика Кучинар, Милица Радовановић, Сретен Видаковић, Драгутин Паповић, новинар Драгомир Граховац, народни гуслари Вукоман Перовић и Милош Паровић, етно група Симонида и виолинисткиња Марија Пејичић.

Почасни члан Културног круга књижевник Момчило Голијанин поздравио је иницијативу младих људи да Невесиње уведу у ред средина које имају препознатљиве културне манифестације.

– Невесиње је одувијек имало врсне књижевне ствараоце, а сада се појављује и нови талас умјетника који са пуно ентузијазма настављају да проносе славу овог мјеста – поручио је Голијанин.

Невесињска сликарка и пјесникиња Биљана Ристић одушевљена је што је лијепа ријеч изазвала толико интересовање посјетилаца на светом мјесту Вјенчацу.

– Ово није било класично књижевно-поетско вече него један „чудесан скуп“ невесињских умјетника који су са својим гостима послали дивне поруке – истакла је Ристић.

Света Литургија у селу Бјеловчина код Коњица

У суботу 23. јула 2016.г. у селу Бјеловчина код Коњица у обновљеној Капели Св.Великомученика Прокопија служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око стотину људи пријератних становника овог и околних села. У Бјеловчини су до протеклог рата Срби били већинско становништво , а сад тамо не живи нити једна породица . Послије Свете Литургије свештеник Милан је позвао људе да се враћају и пазе своја имања, а домаћини су припремили за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц