Daily Archives: 17. децембра 2016.

Празник Свете Варваре у Ђедићима

У селу Ђедићи у Требињској Шуми свечано је  прослављен празник свете Варваре. Овој светитељки – великомученици из првих вијекова хришћанства, која је страдала за Христову вјеру, у овом требињском селу посвећена је црква. Празник Свете Варваре – као славу цркве прослављају мјештани више околних села: Ђедићи, Крњевићи, Цицина и Кучићи. Црква Свете Варваре у Ђедићима стара је средњевјековна црква, која је обновљена и проширена 1863. године. Непосредно уз цркву Свете Варваре налази се велика некропола – од 65. средњевјековних гробница, од којих су многе украшене.

У средњем вијеку (14. вијек) у Ђедићима је живјела српска властела Дедићи (Ђедићи), људи господара хумске области – Николића. Николићи су, према историчару М. Орбину, потомци Мирослава Немањића. Властела Дедићи имали су насљедно право од српских краљева и царева да од дубровчана, у њихово име, узимају порез на винограде у Дубровачкој ријеци и Затону. Њихова имена забиљежена су у Дубровачком архиву. Уз ову стару православну богомољу је и укоп поменутих села овог дијела Требињске Шуме.

На данашњи празник код цркве Свете Варваре окупио се велики број мјештана, њихове родбине и пријатеља. Свету литургију, служио је парох Момчило Пејичић. Послије Свете литургије, у старој основној школи у Ђедићима, уз посну трпезу љубави окупио се сав вјерни народ. Свима је, између осталог, прво послужена „варица“ – јело које се традиционално кува од више врста житарица, и једе на овај празник. У згради старе школе, која је своју функцију изгубила послије Другог свјетског рата, данас се окупљају мјештани околних села, гдје се уз дружење и пјесму прослављају сви већи празници. Уз цркву Свете Великомученице Варваре и околину препуну старина, које подсјећају на богату традицију и прошлост Српског народа овог требињског краја, и данас је активно више села.

Посјета и приредба првачића Основне школе „Вук Караџић“ у Саборном храму у Требињу

Три учитељице Основне школе ,, Вук Караџић“ су јутрос повеле своја три разреда првачића у Саборни храм Св. Преображења Господњег. Пред публиком, коју су чинили свештеници и родитељи, малишани су показали своје знање о Св. Николи и Божићу кроз разигране пјесмице и рецитације. Старјешина храма, о. Младен Жуловић је похвалио њихов труд и вољу да уљепшају цркву својим присуством у ове претпразничке дане и поучио их занимљивом причом о Св. Николи. На крају је њихову посјету засладио никољданским слаткишима.