Daily Archives: 11. фебруара 2017.

Изведена представа „Седам“ у оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“

У препуној позоришној сали Културног центра Требиње, у оквиру Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ изведена је представа „Седам“. Ова педстава, које се бави темом насиља над женама, изведена је у сарадњи са Међурелигијским вијећем Босне и Херцеговине. „Седам – седам жена, седам прича о свима нама“, заправо је документарна драма више ауторки, у продукцији Хеде Краус Сјогрен, а у Tребињу су у улогама седам жена из различитих крајева свијета биле чланице Мреже жена вјерница Босне и Херцеговине.

Промоција књиге „Патрологија“ епископа Атанасија

У вечерњим часовима другог дана Четвртог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, такође у сали Културног центра Требиње, представљена је књига „Патрологија“ умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.

Након уводног слова модератора, протопрезвитера – ставрофора Зорана Илића, о првој и другој свесци „Патрологије“ говорили су доц. др Зоран Јелисавчић и доц. др Здравко Јовановић. У првом дијелу обраћања господина Јелисавчића детаљније је разматрана прва свеска „Патрологије“ и приступ аутора у презентовању светоотачког богословља првих вијекова хришћанства, да би потом др Здравко Јовановић бројне присутне поштоваоце дјела епископа Атанасија упознао са важнијим чињеницама у вези са другом свеском.

Трећа панел дискусија „Страх и слобода“

Током другог дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је трећа од четири најављене панел дискусије, под називом „Страх и слобода“. Дискутујући на поменуту тему, мишљења су размјенили проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Борис Брајовић и доц.. др Арта Додај, уз модератора сесије оца Гојка Перовића.

Уз једногласно мишљене учесника о важности теме коју обрађују, првобитно се покушало страх и слободу сагледати у савременом политичком тренутку, да би потом ови појмови били дефинисани са психолошког аспекта. Такође, исказан је значај страха и слободе у психотерапеутској пракси.