Daily Archives: 12. фебруара 2017.

Евхаристијским сабрањем завршен Четврти годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“

У Недјељу тридесетседму по Педесетници, на Празник Света три Јерарха, јерарси са народом Божијим, наше епархије захумско-херцеговачке и приморске, наше и других помјесних Цркава, окупили су се у требињском Преображењском храму на Евхаристијском сабрању, којим је началствовао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, чиме је завршен Четврти годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“, а у организацији новооснованог Центра за философију и теологију Требиње.

Током четири дана овог својеврсног фестивала, јавне свечаности науке и умјетности, поред дискусија, које су се бавиле неким од актуелних тема: „Саборност и јединство Цркве у XXI вијеку уз осврт на Критски сабор“, „Европа на раскршћу: криза и будућност европског идентитета“, „Страх и слобода“, „Мјесто и улога жене у Цркви и друштву“, отворене су и двије изложбе: изложба слика Бранка Радуловића и изложба фотографија под називом „Романови – царско служење“, представљене су двије свеске „Патрологије“ епископа Атанасија Јевтића, приказана је и представа „Седам“ режисера и продуцента Хеде Краиц Серген, а одржано је и предавање др Панделиса Калаидзидиса „Православље и модерно доба“. Учесници, посматрачи и пратиоци симпосиона били су бројни теолози и други научници, умјетници, клирици и лаици, ученици и студенти са својим професорима, бројни штампани и електронски медији, радио и телевизијске куће, локалне и регионалне.

Овај јединствени скуп окупио је људе са разних простора на једном мјесту, утицаји разних временских периода разматрани су у једно исто вријеме, мноштвом научних приступа и умјетничких израза обрађена је једна по једна тема, различита и супротстављена мишљења тежила су једном – истинитом, разноврсна очекивања испуњена су у једном догађају.

Бесједе на Св. Литургији

Еп. Атанасије

Еп. Григорије

Предавање „Православље и модерно доба“ др Панделиса Калаидзидисa

На крају трећег и посљедњег радног дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“, у суботу 11. фебруара 2017. године, у Културном центру Требиње, приређено је предавање др Панделиса Калаидзидиса, директора Академије за теолошке студије са Волоса, под називом „Православље и модерно доба“.

Током овог нарочито значајног садржаја овогодишњег симпосиона, уважени др Калаидзидис настојао је да обради сљедећа важна питања и теме: Да ли је православно хришћанство застало пред модерном? Потреба за новим оваплоћењем ријечи; Сусрет између хришћанства и хеленизма и теологија богочовјека: „модерна“ прије модерне? Есхатолошко разумијевање предања и односа између Цркве и свијета.

Посвећујући се врло исцрпном излагању одговора и промишљања, предавач је исто толико пажње и времена посветио и одговорима на питања публике, која су између осталих постављали и учесници панел дискусија, одржаних током овог јединственог симпосиона.

Непосредно након поменутог предавања, присутнима се са захвалношћу обратио Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, затварајући радни дио Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“.

Четврта панел дискусија „Мјесто и улога жене у Цркви и друштву“

Четврта панел дискусија Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је под називом „Мјесто и улога жене у Цркви и друштву“. У оквиру поменуте теме, учесници ове панел дискусије били су др Јулија Видовић и Андреа Јовановић, уз модерирање Милице Ракић.

Почетно питање, постављено у циљу свеобухватног разматрања мјеста и улоге жене у Цркви и друштву, било је: због чега уопште морамо да наглашавамо равноправност жене? Представљен је библијски концепт стварања, са нагласком на доживљај полова у том смислу. Изложене је теоријска поставка „пола“ и „рода“, а да би се избјегло свако манипулисање у разумијевању поменутих појмова. Допринос дискусији дала су на крају и питања публике.