Daily Archives: 29. маја 2017.

Светa Литургијa у селу Идбар

У селу Идбар, у подножју планине Прењ, у  недјељу по Спасовдану народ се од давнина сабирао на службу Божију. У недјељу, Св. Отаца, 28.05.2017.г.  и ове године у овом сеоцету је било нарочито свечано. Као и прије  звона са ове богомоље су призвала вјерни народ из свих крајева наше и сусједних земаља на службу Божију…
Свету  Литургију служио  је надлежни свештеник, о. Милан Бужанин. У току свете Литургије, пригодном бесједом вјерујућем народу се обратио свештеник Милан, који је похвалио бригу овог народа на очувању ове светиње од пропадања. Поред тога, нагласио је важност чувања вјековних огњишта и пружио подршку повратку и обнови запустјелих имања. Након Св. Литургије сви присутни су свратили у кућу г. Момчила Антића гдје је припремљена трпеза љубави.

Игуман манастира Житомислић – духовна подршка повратницима

Петнаест година у манастиру Житомислић код Мостара, монашко братство предводи игуман Данило Павловић. Његов труд и рад у протеких деценију и по, не само на обнови православних храмова у долини Неретве, него и на успостовљању добрих односа са припадницима других религија, недавно је за међурелигијски дијалог, награђен признањем „Вечерњаков печат“.

Као тек замонашени младић стигао је из Вршца у Херцеговину, у манастир Тврдош 1999. године. Недуго потом долази у срушени Житомислић и са братством и свима који су помагали обнову светиње, ради и гради манастир из пепела.

„Мислим да нисам ништа посебно урадио, него са само радио свој посао, односно послање које нас Јеванђеље учи и које нам црква даје у задатак“, каже игуман Данило.

Већ 15 година је игуман Житомислића, који је постао мјесто добродошлице не само за православне, већ и за све друге. А то је прави благослов на мјесту и у времену оптерећеном сјећањима на сукобе, рат, разарања.

За њега кажу да је човјек из народа који добро комуницира са све три конфесије, што је важно на том подручју.

Прије 15 година архимандрит Данило био је једини православни свештеник од Коњица до Чапљине, а сви храмови били су срушени. Данас има десетак свештеника и готово све цркве су обновљене. Духовна подршка повратницима много значи, а признање за игумана -понос и част.

Он истиче да треба бити отворен према свима и вољети сваког човјека. То је начин да се опстане, не само ту гдје су вјере и народи измијешани, него свуда гдје људи живе, поручује игуман Данило.

Извор: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=254995