Daily Archives: 24. јуна 2017.

Парастос у Придворцима

 

У Придворцима код Требиња данас је служен парастос за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи 23. на 24. јун 1941. године. Са мјеста стратишта тројица Срба успјела су да побјегну и упозоре остало становништво.

Парастосу су присуствовали потомци страдалих Срба који су указали на свирепо и стравично страдање Срба из Придворице и Требиња прије 76 година, те истакли да спомен-плоча и капела код Придворичке јаме опомињу шта се догодило те страшне ноћи.

Највише их, кажу, боли неправда што муслимани потпомогнути усташама никада нису кажњени за недјело које су починили над својим комшијама Србима.

Помену жртвама усташког злочина на Придворачкој јами присуствовала је и делегација Градског одбора Социјалистичке партије Требиње која је положила цвијеће на мјесто страдања и присуствовала помену жртвама усташког злочина на Придворачкој јами.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

Извор: Срна

Служена литургија поводом Видовдана, крсне славе Удружења „Насљеђе“

У Цркви Светог цара Лазара у Требињу, у кругу бивше касарне, јутрос је служена Света литургија и обиљежена прва фаза обнове храма чиме је Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ почело обиљежавање Видовдана, крсне славе Удружења.

Литургију је служио свештеник Никола Јанковић, а присуствовао је већи број чланова Удружења и одбора из других градова Српске.

Предсједник „Насљеђа“ Саша Пешикан подсјетио је да је на иницијативу Удружења завршена прве фаза обнове унутрашњости цркве, односно реконструисана су имена погинулих бораца.

Он је додао да ће радови бити настављени наредне седмице, те да ће послије унутрашње почети вањска обнова.

„Вањска обнова захтијева више посла и средстава, па ћемо се морати обратити Хидроелектранама на Требишњици /ХЕТ/“, рекао је Пешикан.

Крсна слава Удружења – Видовдан биће обиљежана у сриједу, 28. јуна, када ће у 9.00 часова бити служена Света литургија у Саборном храму у Требињу, док ће помен погинулим припадницима Војске Републике Српске бити служен у 11.00 часова у цркви Светог цара Лазара.

У Културном центру ће од 20.30 часова бити отворена изложба слика из одбрамбено-отаџбинског рата.

Извор: СРНА