Daily Archives: 17. јула 2017.

Бесједа о. Владана Перишића на Петровдан 2017. у Дубровнику

Петровдански сабор у Запланику

Данас је у требињском селу Запланик прослављен Петровдански сабор, који се сваке године одржава прве недјеље по Петровдану. У овом у рату страдалом крају, српске богомоље и гробља биле су порушене од стране тзв. војске Републике Хрватске (ХВ).

Данас су скоро све цркве и гробља у овом дијелу Требињске шуме обновљени, првенствено залагањем и организовањем појединаца – мјештана. Црква Св. Апостола Петра и Павла у протеклом рату била је изузетно оштећена. Данас је обновљена, освјештана и прије неколико година са широм околином проглашена од стране Комисије за очување националних споменика БиХ , националним спомеником БиХ – историјским подручјем под заштитом државе.

У обновљеној цркви Св. Апостола Петра и Павла, свету литургију данас су служили парох  Момчило Пејичић и отац Исаија. Послије свете литургије, за присутне је уприличена трпеза љубави. Ове године, Петровданском сабору у Запланику, присуствовали су и  представници српских удружења Просвјета и Ћирилица из Требиња и Иванице.

Српским епским пјесмама, све окупљене на Петровданском сабору поздравили су народни гуслари Владан Перовић и Борбен Вукановић, чланови удружења гуслара „Војвода Недељко Видаковић“ из Требиња.

Милан Путица

Св. Литургија у Брђанима код Коњица

У Недјељу 16.07.2017.г. у селу Брђани код Коњица служена је Света Литургија. Свету Литургију, која се у овом селу традиционално служи у прву недјељу по Петровдану, служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. У Брђанима се поводом овог сабора окупило око стотину пријератних и данашњих становника из овог села као и неколико становника других коњичких села. Након Св.Литургије служен је и Помен за све пострадале у протеклом рату и за све који почивају у овом гробљу.

Петровдан у Богодолу

У сриједу 12.07.2017. године, на празник Светих апостола Петра и Павла, служена је литургија у селу Богодо код Мостара. У храму у изградњи, посвећеном овим првоврховним апостолима, Свету литургију служили су протојереј Небојша Радић и јереј Бранимир Боровчанин. Након литургије пререзан је славски колач и уприличено послужење, трудом и добром вољом вјерног народа из Богодола.