Daily Archives: 30. јула 2017.

Слава храма у требињском насељу Хрупјела

Његово преосвештенство владика захумско – херцеговачки и приморски Григорије данас је у требињском насељу Хрупјела у Цркви Светог Архангела Гаврила служио Свету архијерејску литургију поручујући окупљеним вјерницима да отворе своја срца и да им дозволе да се радују и да се у њих усели благодат, дејство и сила Духа светог. Црква изграђена на врху брда окупила је бројне мјештане, госте, али и дјецу која су с радошћу пјевала и веселила се слави овог храма. 

„Ова парохија спада у ред оних најзначајнијих у нашој епархији која ће ускоро славити 800 година свог постојања и једна је од најзначајнијих у нашем граду“, рекао је владика Григорије у обраћању након свете тајне причешћа и ломљења славског колача. 

Он је нагласио да је Свети архангел Гаврило вјесник воље Божије и један од оних који чувају врата раја. 

„То је само једна слика, а истина је то да је он свуда присутан и да свуда жели свакоме ко отвори своје срце да јави благу вијест као што је онога дана јавио благу вијест Пресветој Богородици, а кроз њу и свему свијету, рекавши – радуј се благодатна“, навео је владика Григорије. 

Он је напоменуо се да данас слави и Света великомученица Марина и са њом сви мученици и новомученици, сви свједоци истините и праве вјере да би свако могао да носи и трпи оно што га сналази у животи било да је бол, било да је туга, жалост или било каква људска немоћ или слабост. 

Присутне госте који су дошли да учествују у прослави празника поздравио је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, те пожелио срећну крсну славу храма, свима добро здравље и да се међусобно помажу, чувају и поштују. 

Предсједник Црквеног одбора Хрупјела Јовица Влатковић захвалио је свима који су се данас окупили око овог лијепог храма истичући да је најважнија слога и међусобно праштање. 

Он је истакао да је посебна част што владика Григорије сваке године у овом храму заједно са мјештанима ове парохије служи свету службу и што са њима дијели радост овог великог празника. 

За све присутне приређена је трпеза љубави. 

Извор: СРНА

 

Света Литургија у селу Блаце код Коњица

У Недељу Светих Отаца   30. јула 2017.г.  у напуштеном и спаљеном планинском  селу Блаце код Коњица, у обновљеној Капели  служена је Света Литургија . Свету Литургију служио  је парох  коњички  јереј Милан  Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око  осамдесет људи пријератних становника овог и околних села. У планинском селу  Блаце  до протеклог  рата живили су Срби , а од страшних злочина у љето 1992 .г. , кад је  село спаљено и извршен стравичан масакр над становништвом које се затекло у селу после заузимања села од муслиманских и хрватских снага,  тамо не живи нити  једна породица нити је обновљена ни једна кућа . Послије Свете Литургије служен је парастос за све пострадале у протеклом рату, а након тога домаћини , пријератни становници овог села  , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Св. Литургија у насељу Ситник код Коњица

У суботу 29.07.2017.г. у насељу Ситник код Коњица , у обновљеној капели на сеоском гробљу , служена је први пут након рата Св. Литургија. Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Овом првом сабрању након 26. година присуствовало је око 70 расељених становника овог лијепог села изнад Неретве. Након Свете Литургије служен је парастос за све упокојене, након чега су домаћини припремили трпезу љубави за све присутне.