Daily Archives: 18. септембра 2017.

Слава Цркве Светог Пророка Захарија и праведне Јелисавете у Јабланици

У недјељу 17.9.2017.г. поводом Храмовне славе служена је Света Литургија у  Храму  Св.Пророка Захарија и праведне Јелисавете. Свету  литургију служио је  парох невесињски јереј Немања Лукета уз саслужење свештеника Марка Малеша пароха зеничког, свештеника Милана Бужанина, ђакона Уроша Билића и ђакона Крста Авдаловића. Након прочитаног Јеванђеља присутном народу обратио се парох зенички Марко Малеш  пастирском бесједом.Осим великог броја вјерника, који су дошли са готово свих страна расејања, овом чину су били присутни   Предсједавајући Општинског Вијећа општине Јабланица г.Мате Мијић,јабланички Жупник дон Миле Видић, Главни Имам јабланички Екрем еф. Хоџић , представници јавних установа из Јабланице, ХНК, ФБиХ и Републике Српске, као и бројни други гости.

Цркву Св.Пророка Захарија и Праведне Јелисавете саградио је ктитор Славко Ристић-Грга уз помоћ општине Јабланица, Владе ХНК/ХНЖ, Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори, Удружења коњичана Републике Српске, Честитог Братства Манигода, породице Јелачић као и бројних других приложника.

Пројекат ове цркве израдио је дип.инж.арх мр. Џенан Ковачић из Коњица на основу идејног пројекта г Ненада Поповића архитекте из Гацка .

Благослов за градњу цркве дао је Његово преосвештенство Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Г. Григорије. Пројекат изградње  водио је парох коњички јереј Милан Бужанин.

Након свете литургије парох Милан Бужанин се укратко захвалио свим присутним вјерницима, гостима, и донаторима , те позвао све присутне на чашу разговора уз припремљено послужење у порти храма.

 

Света Литургија у селу Лугу

У недељу 17. септембра 2017. године служена је Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у селу Лугу поводом почетка радова на реконструкцији храма. Свету Литургију је служио јереј Милош Ловрић уз присуство многих мјештана села Луг и Локвице. Након Свете Литургије уприличено је послужење за све присутне.

Православна Црква Успења Пресвете Богородице у селу Лугу по броју писаних историјских података који се на њу односе, спада међу најзначајније мале гробљанске храмове, саграђене у средњем вијеку. Црква се налази у сеоском гробљу са стећцима и великим бројем старих камених крстача, а проглашена је за национални споменик културе. Десетина лијепо клесаних надгробних споменика свештеника из породице Одавић у гробљу око цркве свједочи да је у дужем периоду Луг био важан парохијски центар у том дијелу Херцеговине.

Црква је саграђена у фебруару 1503. године, на темељима старе цркве из ранијег периода. Ктитор Цркве је био монах Роман из Манастира Тврдош, а саградио је познати дубровачки зидар Михоч Радојевић који је поријеклом из Требиња.

Благомир Одавић