Daily Archives: 5. октобра 2017.

Посјета Предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића Епархији ЗХиП

/СРНА/ – Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић је данас у Требињу разговарао са Његовим преосвештенством владиком захумско херцеговачким и приморским Григоријем о питањима цркве и сарадњи на подручју Мостара. Човић je изјавио да би положај Срба у Мостару могао бити бољи и да треба у миру и без политикантства ријешити равноправност српског народа у том граду. Он је истакао да ових дана пуну пажњу изазива статус српске заједнице у Мостару, те додао да се само заједнички може направити велики искорак. 

„Мислим да Мостар има велики проблем што посљедњих пет-шест година стагнира у том развоју, а пуно елемената који су га некада красили данас недостаје“, истакао је он додајући да је Мостар незамислив без српског народа као дијела града, баштине, која је заједнички грађена вијековима. 

„Драго ми је разговарати са пријатељем /владиком/ Григоријем јер заједничким темама већ одавно употпуњујемо један другог у настојањима да спојимо оно што се временом непотребно раздвојило“, нагласио је Човић. 

Владика Григорије изразио је задовољство посјетом Човића, истичући да је то „драги пријатељ који Србима помаже и у Мостару и који је увијек био благонаклон према српској заједници“. 

„Овакву сарадњу ћемо и убудуће наставити и надам се да ћемо имати још боље резултате“, рекао је епископ Григорије. 

Посета Епископа Григорија Амстердаму и рукоположења

Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије који се на позив Епископа западноевропског г. Луке налази у посети Западноевропској eпархији у недељу 1. октобра 2017. године служио је Литургију у цркви Светог Николе у Зандаму крај Амстердама и у чин свештеника рукоположио Данила (Доналда) Подкрајца, а у чин ђакона Небојшу Мастиловића.   

Литургијској свечаности свеправославни карактер дало је учешће Епископа Порфирија, заступника Кипарске Цркве при институцијама Европске Уније у Бриселу и његовог секретара јеромонаха Нектарија, као и холандског, фламанског и српског свештенства из Бенелукса и верног народа из готово свих српских Парохија у овом делу Европе.

Епископ Григорије подсетио је у својој беседи на смисао живота хришћана као жртвеног и пожртвованог служења ближњима, служења којег су понајпре црквени клирици призвани да буду живи примери и сведоци, у особеном амбијенту центара западноевропске цивилизације, и посебно динамичног холандског друштва које својим критици подложним вредностима и даље има несумњив утицај на читав свет.