Daily Archives: 7. јануара 2018.

Светом литургијом почела прослава Божића у Требињу

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је у поноћ Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу поводом најрадоснијег хришчанског празника Божића.

У бесједи током литургије, којој је присуствовао велики број вјерника, владика је истакао како је важна свака ријеч, јер она која је лијепа, добра и блага изграђује, оживљује и надахњује, док она која је ружна рањава, разграђује, обара, разболијева и чини тужним.

„Зато је важно да пазимо на ријечи, јер је ријеч постала тијело. Бог се уселио у човјека, обукао се у нашу природу као логос, као ријеч и послао је Сина свога – своју ријеч, да буде у нама и са нама“, поручио је владика Григорије.

Он је истакао да једна ријеч може људе да подигне, али исто тако и да убије, због чега сви морају да пазе шта говоре и какву комуникацију оставарују.

„То је важно и зато што наш град постаје важан град у овом крају, земљи, међу разним народима и различитим културама. Једино ако будемо пазили на ријечи, моћи ћемо да се изградимо и ми као личности и као народ и као заједница“, истакао је владика.

Бесједа Еп. Григорија

Извор: Trebinjelive

Бадњи дан – налагани бадњаци у Запланику, Ораху и Иваници

На Бадње вече налагани су бадњаци на Иваници и требињским селима Запланик и Орах. У овом дијелу Требињске шуме, који је у протеклом рату потпуно страдао, мјештани су до данас обновили своје порушене цркве и гробља, док обнова кућа још траје. Иако су услови за живот изузетно тешки, мјештани на својој дједовини чувају своју националну и духовну традицију, кроз обичаје које су им у насљеђе оставили преци. Један од најрадоснијих празника је Божић, уз богате обичаје који су везани за прослављање овог празника.

Вечерас на Бадње вече, послије богослужења које је служио надлежни парох Борис Бандука, код цркве Петровице у Запланику налагани су бадњаци. Мјештани околних села са родбином и пријатељима из Требиња, Иванице и Дубровника дошли су овдје да заједно подијеле радост празника. Бадњаци су потом налагани и на Иваници, на мјесту одређеном за градњу православне цркве. На овом мјесту се уз помоћ Епархије Захумско Херцеговачке и Приморске и људи добре воље планира саградити православна црква. То би заправо била обнова, јер је недалеко од овог мјеста, у 17. вијеку, код старе царине, постојала православна црква, посвећена рођењу светог Јована крститеља – Ивањдану, која је у честим ратовима страдала и порушена. Послије налагања бадњака, мјештани Иванице припремили су посну празничну вечеру. Радосно Бадње вече, настављено је уз хармонику и пјесму, уз наду да ће наступајући Божић донијети више радости и среће у животима људи овог требињског краја.

Милан Путица

Бадње вече у Горици

Вечерас је у порти Храма Светог Великомученика и Побједоносца Георгија било право празнично расположење. У сусрет радосном празнику Рождества Христовог окупили су се бројни вјерници који су уз молитву и радосне поклике призивали благослове самога Христа Богомладенца. Загријани уз пјесму и ватру бадњака сви су весело узвикивали: Мир Божји, Христос се роди!

Бадње вече у Талежи

У храму Свете великомученице Недеље у Талежи служено је на Бадње вече вечерње богослужење и налагање бадњака.