Daily Archives: 19. јануара 2018.

Богојављење у Пребиловцима

На празник Богојављења  у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима служена је Света литургија на којој је био присутан велики број парохијана. Након литургије по први пут на језеру Шкрка организивано је пливање за Часни Крст, где је учешћа узело седморица момака. До крста је први стигао пребиловчанин Бранко Екмечић. Након тога сви присутни су се окупили у гостопримници парохијског дома у Чапљини где је свештеник Марко уручио пригодни поклон победнику.

 

Никола Љешковић први допливао до Часног крста у хладној Требишњици

Никола Љешковић /25/ из Требиња први је допливао до Часног крста, којег је након водоосвештања у ријеку Требишњицу спустио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.
Требишњицом, од Старог града до обале испред хотела Леотар данас је, на Богојављење, пливало педесетак младића, међу којима је била и тридесетогодишња Драгица Драпић која је први пут учествовала у пливању за Часни крст. 

Након изласка из хладне ријеке, Љешковић је новинарима рекао да му је ово девети пут да учествује у овој свечаности, а други пут да побиједи. 

„Ући у Требишњицу и запливати на овај празник осјећај је који се не може описати ријечима“, рекао је Љешковић и додао да ће и убудуће пливати на Богојављење. 

Међу првима који су стигли до Часног крста био је најмлађи учесник, тринаестогодишњи Димитрије Шкриван, који је истакао да му је ово други пут да плива и да је веома срећан због тога. 

Најстарији учесник Богојављенског пливања био је Драган Бодирога /61/ који је рекао да му је овај дан од посебног значаја и да није дошао да се такмичи, већ само да учествује у овом величанственом дану. 

Пливању за Богојављенски крст претходила је Света архијерејска литургија коју је у Саборном храму у Требињу са свештенством служио владика Григорије.

текст: СРНА
фото: https://trebinjelive.info

 

„Овако су наши стари“- Представа аутора Бранке Вукосав

„Овако су наши стари…“ представа аутора Бранке Вукосав, под покровитељством Црквене општине невесињске, премијерно је изведена 17. 01. 2018. године у скупштинској сали Општине Невесиње.

Представа описује припрему за Божић и прославу овог празника у једној херцеговачкој породици која је у току Првог свјетског рата остала без оца породице и изведена је у форми мјузикла. Публика је бројним аплаузима наградила извођаче уживајући у широком спектру сцена, од симпатичних дјевојачких кошкања до туговања за оцем породице, тражења утјехе за ране рода, те преузимања тешких породичних обавеза на недорасла дјечија плећа.

Поруке о заједништву и миру међу људима и вриједностима породичног живота оставиле су снажан утисак на публику која је скупштинску салу испунила до последњег мјеста.

 Аутор Бранка Вукосав улоге је повјерила Милошу Ристићу, Нини Голијанин, Ивани Достинић, Мирославу Самарџићу, Бориславу Рајковићу, Радивоју  Симовићу, Слађану Вукосаву, Етно групи „Симонида“ и Мушкој пјевачкој  групи КУД „Невесиње“.

За представу није наплаћиван улаз већ је публика даровала добровољни прилог за лијечење дјечака Александра Гајића из Зворника за чије је лијечење то вече сакупљено 550 КМ.