Daily Archives: 20. јануара 2018.

Богојављење у Билећи

На празник Богојављења у билећком Саборном храму служена је Св. Литургија, током које је освећена богојављенска вода. Свету службу и чин освећења воде служила су сва три билећка пароха уз учешће великог броја народа. Нарочиту радост ове године за све грађане Билеће имао је по први пут у историји овога града, силазак на Билећко језеро, чин освећења воде и пливања за часни крст, а у организацији ЦО Билећа.
У изузетно лијепој и молитвеној атмосфери сишло се у Литији у веома великом броју на обале језера, гдје је након молитве и обреда освећења воде, 39 учесника запливало за часни крст. Најбржа је била Ивана Табаковић, иначе једина жена међу учесницима. У наставку је припремљено послужење за све учеснике у просторијама парохијског дома. Старјешина Саборног храма у Билећи, протојереј-ставрофор Небојша Коловић уручио је златник и грамату  побједници овогодишњег пливања за часни крст, а свим осталим учесницима захвалнице.

Богојављенско пливање у Мостару: Побиједио једанаестогодишњи Павле Комлен

Једанаестогодишњи Павле Комлен побједник је пливања за Часним крстом у ријеци Неретви које је одржана данас у мостарском насељу Ортијеш.

Комлен је  био најмлађи међу петнаестак учесника који су се одлучили оживити обичај пливања за Часним крстом на Богојављење и у Мостару.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић који је осветио воду заједно са  ректором  Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи архимандритом Лазаром Лазаревићем и парохом благајским Бранимиром Боравчанином, уручио је побједнику златник.

Побједник Павле Комлен рекао је да је изузетно срећан што и да му није било нимало тешко да се одлучи да заплива у хладној Неретви. Павле,  који тренира пливање у Пливачком клубу ”Вележ” из Мостара, наводи да му је било важно да учесвује и допринесе одржавању овог  обичаја у Мостару.

Игуман Данило Павловић каже да је на Богојављење, дан Христовог кршења, обичај да се посвећује вода. ”Постоји и обичај да људи пливају за крст који се стави у воду. Ово је лијеп догађај и начин да се обиљежи празник Богојављења и ево по други пут га обиљежавамо у Мостару”, рекао је игуман Данило.

Срђан Крњеушић из Ортијеша рекао је да је ово друга година заредом да се у Ортијешу плива на Богојављење и да је важно да се традиција настави.

Пливању је претходила света литургија у Храму Светог Василија Острошког у Благају, а након догађаја и дружење и послужење за све учеснике и госте у Друштвеном дому у Ортијешу.

Пливање за Часни крст на Богојављење у Мостару је први пут одржано 2017. године на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш.

Пливање за часним крстом организовано је данас и на језеру Шкрка у Пребиловцима након свете литургије.  Међу седам учесника први је до Часног крста допливао Бранко Екмечић.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије.

На овај празник у храмовима се освештава водица, која се сматра љековитом, а један од обичаја је и пливање за Часним крстом.

текст: http://topportal.info/bogojavljensko-plivanje-mostaru-pobijedio-jedanaestogodisnji-pavle-komlen/