Daily Archives: 27. јануара 2018.

Прослава Светог Саве у Клепцима

У суботу 27. јануара у чапљинском насељу Клепци прослављена је ђачка слава, први српски архиепископ Свети Сава. У литургијском слављу учествовали су сви ђаци који похађају наставу вјеронауке у овој општини, њихови родитељи и остали парохијани. Најмлађи су са својим свештеником преломили славски колач, након чега су услиједиле традиционалне рецитације и пригодно даривање пакетићима, а на крају и заједничко пјевање светосавске химне.

 

Савиндан у Требињу

Празник Светог Саве свечано је прослављен литургијским сабрањем у Саборном храму у Требињу. Послије Свете Литургије дјечица из требињских вртића извела су пригодан програм, са радошћу пјевајући и рецитујући о Светом Сави. Свој дјеци подјељени су пакетићи.
У Културном центру све требињске основне и средње школе заједнички су прославиле школску славу Светог Саву, гдје су том приликом представници тих установа заједно са свештеницима преломили славски колач, док су ученици приредили богат културно-умјетнички програм.

Културна манифестација у част Светог Саве у Српском културном центру у Паризу

26. јануара 2018.г., на навечерје празника Светог Саве и управо у част првог српског архиепископа, у Српском културном центру у Паризу организован је веома разноврстан и интересантно конципиран културни догађај. Манифестација се, наиме, састојала из три дијела, која су била пропраћена символичним успињањем дуж три нивоа зграде Центра, и у себи је објединила неколико еминентних излагача.

У првом дијелу, саговорници ђакона Ненада Илића, који је вршио улогу модератора, били су др Андреј Јефтић, доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и Његово преосвештенство владика Григорије. Тема прве сесије била је писменост и књига, нарочито у контексту Светог Писма. Андреј Јефтић подвукао је значај просвјетитељске мисије Светога Саве истакавши да је управо описмењавање оно што разликује примитивне трибалне заједнице од оних цивилизованих, односно народа. Владика Григорије говорио је о Библији као књизи која није списак заповјести и прописа издиктираних од стране Бога, већ Богом надахнута књига писана од стране људи и ради људи, која притом нема за циљ да им просто пружи одређене информације (информира их), већ да их обликује као личности (односно – формира их).

Други дио манифестације у центру свог интересовања имао је слику. Овдје су саговорници сликарке Јелене Јефтић били такође сликарка игуманија мати Ефимија, као и ђакон Ненад Илић, овога пута првенствено као редитељ. Говорећи о савременом српском иконопису мати Ефимија истакла је да је он утемељен на средњевјековном насљеђу, које је назвала савршеним, између осталог и због тога што су се у том периоду сви најеминентнији умјетници бавили црквеном умјетношћу. Она је, поред осталог, подвукла и то да је услов да неко наслика добру икону веома добро познавање како историје умјетности, тако и најрелевантнијих савремених умјетничких збивања. На питање о томе може ли покретна слика послужити као мисионарски медиј савременој Цркви, Ненад Илић изнео је веома интересантна размишљања о томе да, насупрот увријеженом мишљењу да покретна слика представља заправо наставак западне умјетничке традиције, а не иконе и фреске, покретну слику ипак можемо препознати и на фрескама на којима се неријетко једна те иста личност слика неколико пута у различитим радњама које обавља у оквиру осликаваног догађаја. Говорећи о разлици улоге и значаја коју слика има данас у односу на Средњи вијек, Илић се критички осврнуо на својеврсну инфлацију слика која је данас на снази, будући да у било ком телевизијском програму посматрамо око 25 слика у секунди, те је јасно да је слика у извјесном смислу обезвријеђена у односу на доба када је она представљала ријеткост и имала много већи (мисионарски) значај.

Трећи и завршни дио манифестације представљао је разговор о књизи владике Григорија ”Преко прага”. Не желећи да сам суди о квалитетима свога дјела, владика се највише задржао на мотивима и инспирацији који су га подстакли да напише ову збирку прича. Централну улогу у том смислу играла су ратна збивања и искуства, о којима владика говори као о трауми, не заборављајући притом ништа мање значајне примјере и епизоде изузетне људскости које је видио и доживио од стране припадника сва три зараћена народа. О таквим случајевима владика говори као о цвјетовима израслим из ратне таме, наглашавајући њихов значај подсјећајући на то да уношење и најмање свјетиљке у мрачну просторију ипак производи доминантан утисак да је у просторији свјетлост, а не тама. Он је са присутнима подијелио детаље из три своје приче: ”Сакиб”, ”Крштеница” и ”Жива вода”. Алудирајући на својеврстан узлазни вход кроз здање Српског културног центра током ове културне вечери, владика је своје излагање завршио поуком да свој живот треба да градимо као кућу чији је темељ вјера, прозори нада, а кров без чега све друго остаје непотпуно – љубав. Осврћући се на конкретан садржај манифестације, своју поуку конкретизовао је рекавши да смо започели од темеља који је ријеч, књига, наставили са иконом, која је наш прозор у онострано, а завршили под кровом приче о љубави, и то према сваком човјеку, сљедујући Христу, чак и непријатељу! Након званичних излагања дружење је настављено питањима и одговорима, те спонтаним разговором окупљених, током којег је владика заинтересованима и потписивао примјерке књиге.

Светосавска академија у Требињу

ТРЕБИЊЕ, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ – Ако народи имају своје родитеље и вријеме настајања, онда је несумњиво отац српског рода Свети Сава, рекао је на Светосавској академији у Требињу парох Милош Ловрић. У пригодној бесједи Ловрић је истакао да је Свети Сава родоначелник српског духовног насљеђа, које има ту особеност да се не насљеђује онако како се насљеђују куће, њиве, брда или долине, крвне или националне везе, него једним свјесним усвајањем и разложним опредјељењем за баш те, а не неке друге духовне вриједности. 

„Отуда се можемо звати Савиним насљедницима и сљедбеницима само ако можемо бити у потпуном јединству вјере са њим“, рекао је Ловрић. 

Он је истакао да је Свети Сава био и остао велики човјек али да његови таленти – мудрост и знање, нису били пресудни да буде то што јесте – јединствена појава у српском народу, вјечити јеванђељски надахнитељ и неспориви вођа српског народа, већ то што је био Христов човјек. 

„Сви православни народи га поштују и сви људи од културе и духовности су га цијенили и цијене. Свети Сава је био и остао то што јесте, јер се опредијелио за истинског човјека за Христа Богочовјека“, рекао је Ловрић. 

Говорећи о Светом Сави градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је мало села у Херцеговини која немају своју, бар једну легенду о овом светитељу и просветитељу. 

Он је додао да је свим тим легендама заједничко то да је Свети Сава народу увијек при руци, да је тамо гдје треба, тамо гдје је невоља или неки велики упитник. 

Према његовим ријечима, Светог Саву је херцеговачки народ вијековима доживљавао као своју подршку и као свог великог и најауторитативнијег учитеља. 

„Култ Светога Саве, међу нама у Требињу, је и жив и виталан и одржава се на једном високом нивоу који је израз наше жеље да својим дјелима будемо уз скуте Светога Саве“, рекао је Петровић. 

Он је истакао да је Свети Сава, унесен у саму срж српског националног идентитета, својим животом и својим дјелом, казао народу да се напријед може само уз књигу, просвјетом и културом и сталним учењем. 

У културно-умјетничком програму наступили су хорови „Трибуниа“ и „Музичка школа“ Требиње, Снежана Савичић, примадона опере Народног позоришта Београд, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић, глумци Народног позоришта Београд, Весна Павловић, глумица Крушевачког позоришта, Бранкица Васић Василиса из Београда, извођач традиционалне музике, Милош Николић из Београда свирач на кавалу и пијаниста Народног позоришта Београд Невена Живковић. 

На Светосавској академији наступили су и рецитатори требињских основних школа и ученици Музичке школе. 

Организатори Светосавске академије су град Требиње и Црквена општина Требиње. 

Светосавске свечаности биће настављене сутра од 11.30 часова, ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом, а домаћин овогодишње прославе Светог Саве је Основна школа „Јован Јовановић Змај“.