Daily Archives: 16. априла 2018.

Промовисање дијалога у изградњи мира – улога Цркве

На Католичком богословском факултету у Сарајеву одржана је конференција под називом Промицање дијалога за одржавање мира: Улога вјерских заједница и радничких покрета. Учесници су били реису-л-улема Исламске у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци, Данило Павловић, игуман манастира Житомислићи, монс. Иво Томашевић, генерални тајник Бискупске конференције БиХ, mons. Fabiano Longoni, директор Националног уреда за социјалне и радничке проблеме Талијанске бискупске конференције. Разговор је модерирао предсједник ХКД Напредак проф. др. Фрањо Топић, а један од уводничара био је и Carlo Costalli, предсједник организације Movimento Cristiano Lavoratori.

Обраћање игумана Данила

Промовисање дијалога у изградњи мира – улога Цркве

Мир вам остављам, мир свој дајем вам. Дајем вам га, али не као што свијет даје. Да се не плаши срце ваше и да се не боји. (Јн. 14, 27)

Драги пријатељи,

Прије него што започнем своје излагање морам најприје да вам се исповиједим. Наиме, када сам прије десетак дана позван да говорим на овом сусрету, погледао сам шта је тема о којој треба да говорим и разочарао се. Помислио сам – опет исто! Већина наших медјурелигијских сусрета, семинара, радионица, симпозијума, готово да увијек има исту тему – Улога вјерских заједница у изградњи мира. Помислио сам – шта се ту може ново рећи и зар о томе није већ све речено?! Потом сам почео да размишљам и о овом одјељку Јеванђеља по Јовану и схватио да нисам у праву. Погрешио сам, јер Мир није једноставна тема, он је недокучив, баш као кад би рекли да о Богу, истини, Христу не морамо више говорити јер је све већ написано и речено.

Када бисмо хтјели да започнемо уобичајено етимолошким рашчлањивањем термина ,,Мир“(шалом, селам, паx, ирини…) Наћићемо се у безизлазу вишезначница. Мир означава: одсуство рата, одсуство непријатељстава, социјално благостање, личну срећу, друштвену хармонију, прекид оружаних сукоба, споразум, па чак и тишину, спокојство односа без свадја и тензија.

У религијском пак смислу, готово свака вјерска заједница усваја овај термин за свој основни поздрав. Јевреји се од древних времена поздрављају са „Шалом“, муслимани „ес-селаму алејкум“, а ми хришћани онако како нас је Христос научио: „Мир свима!“ Литургијско сабрање свих хришћана управо и започиње овим ријечима, те „мир свима“ или „мир вама“ представља поздрав свештеника окупљеној заједници.

Потом долазимо до библијског свједочанства у којем Исаија пророк за Христа пророчки објављује : „Јер нам се дијете роди, син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће му бити: Дивни савјетник, Бог силни, Отац вјечни, кнез мира“ (Ис. 9. 6) Стога, када Он долази међу нас људе у обличју човјека са смјелошћу и потпуно суверено изговара ове ријечи: „Мир вам остављам, мир свој дајем вам.“ Мир је, дакле, дар Божији и једино нам га он може даровати, будући да је мир својство Његовог божанског бића, једнако  као љубав, истина и правда. Христос то јасно каже кад наводи да је тај мир другачији од оног којег нам свијет даје.

Погрешио сам, дакле, јер када би престали говорити о миру или када би говор о миру сматрали исцрпљеним, било би то исто као да не желимо или немамо шта рећи о Богу.

Но сада сам у дилеми како тај изражај започети или још теже како га остварити?! Говорити о Богу и Његовим својствима је готово немогуће. Бог је првенствено недокучива тајна и сваки озбиљан теолог, боготражитељ, онај који кроз своја животна стрмљења да до божанских тајни докучи, начиће се на крају пред велом непробојне тајне и схватиће да о Њему врло мало зна. Имаће искуство као што га је имао Мојсије на Синају, видеће само божанску позадину, прочиће кроз вихоре и буре да би схватио да је он само тихи повјетарац, или ће попут оне тројице апостола на Тавору морати пред блистањем божанске свјетлости лицем да падне на земљу јер не могу људске очи да гледају Славу Божију. О Богу тако мало знамо, и сувише је смјело говорити у Његово име. Са друге стране оно што осјећамо и доживљавамо је дар његове љубави. Он се открива човјеку и дарује нам се увијек у оној мјери у којој је то могуће нама да примимо.

Будући да Син Божији узима на себе пуну људску природу, постаје једнак нама, Он је тај који чини понизност и из свог недокучивог Божанства постаје видљив, даје нам дар да постанемо Његови судионици. Он је тај који нас из нашег незнања и пада уводи у знање. Христос зато може да нам дарује дарове и поставља задатке. Увијек су ти задаци наизглед једноставни, а уствари носе огроман терет тешко остваривог. Он каже:  „Волите непријатеље ваше!“ (Мт. 5, 44; Лк. 6, 27, 35), а ми ћемо на то често рећи – Да, то је оно што ми испуњавамо – декларативно ћемо прихватити. Међутим када нас живот уведе у искушење да непријатељи постану реални, конкретни људи, људи из нашег најближег окружења или да их је све више и више, схватићемо да немамо снаге да безразложно окрећемо „други образ“, а још мање да имамо снаге да их волимо као што волимо пријатеље и оне који нас воле. Но, то каже и од нас захтјева Исус, Син Божији, који је био издат, остављен, омрзнут, лажно осуђен и убијен, а са крста говорио – Опрости им, јер не знају шта чине!

Иста је тешка заповјест о ношењу властитог крста, искушења и невоља које нам живот доноси. Рећи ћемо да то је наша дужност и треба га у смирењу изнијети, али како је тешко то рећи онда када живот постаје неиздржив. Како би било сурово говорити људима у концентрационим логорима, силованим и намученим женама, дјеци која остају без родитеља, непрегледним колонама избјеглица – То је ваш крст и носите га без роптања! Ми то не можемо, али очигледно може Онај који га је понио на својим плећима, онај кога су шамарали и пљували, бичевали, на главу стављали вијенац од трња, разапели на крст и убили, а притом му се непрестано ругали!

Дозволите ми да будем смио у размишљању па да изрекнем како није ништа мање тешко промовисати Мир. Свијет у којем живимо и његова историја саткани су од немира. Ратови су усуд човјечанства. Преживљавамо рат или слушамо гласове о ратовању. Рат није само борба орузјем, витештво, напади и одбрана. Рат са собом носи и подразумијева неправду, глад, убиства, криминал, понижење… Рат је стање осећаја легитимног страха. Он је апокалиптично стање када човјек потпуно оправдано може рећи – Боже мој, зашто си ме оставио, зашто Те нема?

Промовисати мир значи радити узвишено али тешко оствариво послање. Но, као код прва два задатка и за овај једину снагу можемо наћи у Христу који нам оставља и даје Мир, будући да Он тај мир назива својим. И опет, он се сам суочио са страхом, он моли да га мимоиђе чаша страдања, прошао је кроз агонију смрти која га доводи до осјећаја богостављености. Његова смрт, што је за велики утјеху свима нама, није нимало „славна“ већ пуна неизвјесности, Он чак (по речима савременог чешког теолога Томаша Халика) нема привилегију да након смрти оде у рај већ мора да сиђе у најдубља мјеста ада.

Промотор мира је Христов ученик, кога на његовом путу исчекују многе препреке. „Мир свој остављам, мир вам свој дајем“ изрекао је Онај који је све ово прошао и на крају побједио смрт својим славним Васкрсењем. Зато безброј пута говори – Не бојте се, јер тамо гдје влада истински мир нема мјеста страху.

Промотори мира који су истински Исусови сљедбеници немају загарантован успјех, јер као што видимо, а и из Јевандјеља знамо – ратови никад неће престати. Њима су, дакле, загарантоване једино невоље кроз које морају проћи. Промовисати мир може дјеловати као „лузерство“, па ће организације, удружења, појединци, који у миротворство истински вјерују, бити изругивани. Наилазиће на бројне осуде, чак и официјалних религијских представника, како то није истински, стварни мир, како су то слаби покушаји који немају основа.

А шта је истински мир? Питање је које очигледно нема једноставан одговор, баш као што смо на почетку и рекли, исто као када бисмо покушали да одговоримо шта је Бог, истина или правда. Истински мир је дар који нам Исус дарује и ту морамо стати. Морамо вјеровати Његовој ријечи. За мир се треба молити, њега треба стицати и не губити га.

Црква је зато дужна да носи и проповједа мир, и то не само декларативно и са позиције убјеђења да га има у својем власништву, како то често ми људи Цркве чинимо и када су остали поменути појмови у питању, већ да га, као дар који смо незаслужено добили, дијелимо са људима.

Зато сада долазимо до појма дијалога, а у вези подјеле мира. Стојимо пред тајном којој више вјерујемо него што је познајемо, више треперимо пред њом него што нам је јасна, али смо сигурни јер је Божанска. Искуство доживљаја тајне морамо дијелити са другима и то обилато и без разлике.

Црква мора да води дијалог са свијетом тако да буде свједок Христовог мира. Најприје, то није узалудан посао, јер тјешити слабе, завијати рањене, хранити гладне, суосјећати са прогнанима, давати наду безнадежнима, једна је од основних задатака које свако ко је члан црквене заједнице мора да чини. Имати дијалог са свијетом подразумијева тражити саговорника међу неистомишљеницима. Јер какав је дијалог са истомишљеницима, члановима властите заједнице?! Тражити саговорника и од њега направити сапутника у циљу промовисања мира највећи је успјех. Човјек који вјерује у мир не боји се таквог подухвата. Зар миротворство и тежња ка миру није основа за искрени медјурелигијски дијалог свих религијских група овога свијета. Хришћани и муслимани поред бројних различитости у исповједању вјере своје заједништво могу да темеље управо на миру као Божијем дару којем заједнички тежимо. Иста је ствар са јудејством, будизмом, осталим религијским групама. У сврху промовисања мира увијек је потребно инсистирати на дијалогу који поштује другачији став од нашег. Од саговорника треба створити пријатеља и сапутника у животу, а то се постиже инсистирањем на повезницама, а не на различитостима. Свака религијска заједница вјерује у Бога и опредјељена је за мир, зар је то мало да бисмо могли међусобно да остварујемо дијалог пун разумијевања и поштовања?!

Црква такође мора себи да стави у задатак остваривање дијалога и са атеистима, те да ти на тај начин промовише мир Христов. Тешко јесте, јер атеиста негира постојање Бога. Рећи ћете – Немамо повезницу! Медјутим, морамо се потрудити: Најприје слобода коју је Бог даровао човјеку подразумијева то да човјек може да изабере да буде са Њим, али и да Га негира, да не жели заједницу са њим. Богу то не смета, Он поштује, толерише. Зар ми имамо право другачије поступати?! Друго, атеиста тврди да не познаје Бога. Зар то није одлично полазиште, јер истински вјерник такође има искуство Божије недокучивости?! Вјерник вјерује, има повјерење, и никад не тврди да је спознао Бога. Онај који то тврди је фундаменталиста, који од Бога чини карикатуру, или традиционалиста, који од вјере ствара религију, а од Цркве само институцију. У дијалогу искрени атеиста итекако може бити саговорник и пријатељ.

Мировна вијећа, миротворне организације, удружења, пацифисти, хуманисти, чак и када нису са религијским предзнаком, чине људи који су опредијељени за мир. Мир који подразумијева престанак рата, једнакоправност, социјално старање, истиче темељне људске вриједности, бори се за људска права и сл. Ови људи  стављају достојанство човјека на прво мјесто, а своје вријеме, енергију, живот посвећују тако узвишеним стварима које за основу имају мир и то онај истински мир. Зар овакве организације, не само требају, него и морају да буду наши саговорници и пријатељи?! Они истичу достојанство човјека на прво мјесто. Зар то није учино Син Божији када је из свог божанског богатства осиромашио, унизио себе и постао човјек у пуноћи?!

На крају захваљујем вам на могућности коју сте ми даровали, позвавши ме да говорим о миру, увјеривши ме изнова да је говор о миру узвишен баш као што је узвишен говор о Богу.

Дружење и радионице за младе активисте ОМС Горажде и ОМС Требиње

Одбор за међурелигијску сарадњу Горажде организовао је у суботу, 14.априла 2018. године, једнодневну посјету Требињу за групу младих из Горажда и Новог Горажда при чему су, заједно са члановима и активистима Одбора за међурелигијску сарадњу Требиње, провели радионице под називом “Мир и религија“ и “Идентитет“, дружили се и посјетили вјерске објекте у самом центру Требиња.

Требиње, смјештено на југу Херцеговине, испод планине Леотар наслоњено обалама на ријеку Требишницу, једну од најдужих ријека понорница у Европи, надомак Требињског поља, обилује културним и историјским споменицима који датирају из времена Илира и Грка па све до времена аустроугарске окупације. Красе га како природа тако и оно што је људска творевина, манастири: Дужи, Добрићево, Тврдош, Петро Павлов манастир, Завала, Херцеговачка Грачаница, потом Осман-пашина џамија, катедрала Мале Госпе, Перовића мост, музеј Херцеговине и многа друга знамења.

“Требиње није ни село ни метропола. Оно је метафора, сан! Оно је једна светла тачка у животу Херцеговаца, оно је место које сањају да ће се у њему настанити када буду остарели. Требиње је медитеран, јер док у њему седите и гледате врхове чемпреса, осећате да је море иза брда… Тамо се живи као на мору а није обешчашћено туризмом као море.“ (Момо Капор)

Суботњи дан је обухватио посјете Осман-пашиној џамији, Саборном храму Преображења Господњег и катедрали Мале Госпе у Требињу.

Госте је у џамији дочекао требињски имам Садмир ефендија Мустафић и казивао је о градњи џамије, њеном рушењу и обнови дочаравши причу о Осман-паши који је, како легенда каже, био позван од стране султана у Истанбул да би султан упознао тога човјека који је изградио већу џамију од султанове јер је Осма-пашина џамија у Требињу већа је Султан Ахмедове џамије, познате као Царева џамија. ,,У Требињу моја подорица и ја живимо у миру и нисмо доживјели никакав ексцец, међутим, жалим што, изузевши љетни период, џамију не посјећује више вјерника од броја чланова моје породице. Муслимански живаљ из Требиња је иселио у току ратних дешавања и људи долазе у прољеће и љето, највише они из иностранства“, објаснио је имам Садмир Мустафић.

Катедрала Мале Госпе грађена од 1880. до 1884. године је катедрална црква Требињско-мрканске бискупије, реновирана је 2000. године. Неки од учесника пројекта никада раније, кажу, нису видјели унутрашњост катедрале у којој велику пажњу привлаче оргуље које су највећи и најсложенији музички инструмент. Ентеријер је богат витражима, фигурама, сликама које су код једне од учесница изазвале имресију да, како је рекла: ,,Ово, заиста, асоцира на небо.“

Саборни храм Светог Преображења Господњег налази се у самом центру града. Храм је грађен од 1888. до 1908. године. ,,Интересантна је унутрашњост храма која је украшена како фрескама које су уобичајене, а то су ликови светитеља, тако и ликовима неких од наших научника, како видите – Никола Тесла, Милутин Миланковић и многи други“, објаснила је домаћин  Миља Тупањанин.

Радионице за младе двају одбора за међурелигијску сардњу одржане су у Епархијском дому Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу.

,,Сваки истински вјерник, неовисно био он хришћанин или муслиман, увијек ће се залагати за мир, који је, према једној од дефиниција, одсуство рата. Нема тог побожног човјека који ће на овоме свијету призивати рат у име Бога, јер је Бог мир и човјек треба да се учи животу у миру с Богом, па ће лахко живјети и у миру с људима. Људи често заборављају да они и у овоземаљском животу већ могу да живе џенет или џехенем односно рај или пакао, а то све зависи од нас самих, наших избора и путева којим ми бирамо ићи. Запитајмо се докле досежу наше границе прихватања другог и другачијег и колико смо ми изградили свијест да сваки појединац јесте центар свијета, али свог свијета, не свијета другог човјека“, рекао је Џенан ефендија Имамовић излажући предавање на тему “Мир и религија“.

,,Идентитет се учи, он није нешто што је урођено и уцртано у генима. Дијете се идентификује околностима у којима живи и неријетко дјеца која су одрастала без љубави и пажње у периоду зрелости имају проблем комплекса ниже вриједности и боре се с осјећајем безвриједности. То, међутим, никако није тачно јер нас је Бог све створио из љубави јединствене и непоновљиве и сваки од нас има мисију на овоме свијету који треба да волимо и да заволимо себе у том свијету“, казала је Миља. Као један од примјера негативног идентитета истакла је припадност оним навијачким групама које су легло и покретач криминалних радњи младих људи који, с изузетком, често не знају набројати ни први тим клуба за који навијају, али су у име и за боје тог клуба спремни угрозити и туђи и свој живот.

По свршетку оба предавања услиједила је пригодна дискусија о темама и појмовима које су предавачи, Џенан ефендија Имамовић и Миља Тупањанин, прилагодили свијести и интересовањима младима, као што су: религија, мир, монотеизам, политеизам, индентитет, позивитиван и негативан идентитет, суживот, вјера и многи други.

,,Све што у основи садржи љубав и што се гради на љубави може да ми помогне да се изградим као личност и да имам свој идентитет, а све што има као основу негативно осјећање, ма какво оно било: мржња, страх, очај, и сва друга, не може бити на корист човјеку. Можда привремено, али кад-тад таква идентификација покаже право лице. Јер, не могу ја идентитет хришћанина градити тако што би ми било прече умјесто љубави према хришћанству гајити мржњу према свима осталима који нису хришћани, а нажалост таквих проблема имамо у нашим срединама“, одговорио је Јован Кошарац, активиста Одбора за Међурелигијску сарадњу Горажде, на питање ‘Како млади доживљавају идентитет и како га граде?’.

,,Ми млади, у основи рођени у вријеме рата и након рата, смо освјежење, ми смо снага која је дошла као утјеха протеклим сукобима и ми треба да смо свјесни нашег значаја и личним залагањем да допринесемо да живимо у што већој љубави и саосјећању једни са другима, не једни покрај других. Недавно је, у току васкршњег пријема у порти цркве Светог Ђорђа у Новом Горажду, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Расим ефендија Џафић казао да је много више година у којима смо ми чинили једни другима добро него лоше и нека нам то буде наук и учење“, добровољно је закључио млади активиста Исмаил Ћулов.

Чланови и активисти ова два Одбора су на неформалном састанку изнијели и неке приједлоге за будуће заједничке активности које ће, надају се, провеси заједничким залагањем. Чланови Одбора за међурелигијску сарадњу Горажде исказали су неизмјерну захвалност Одбору за међурелигијску сарадњу Требиње, посебно домаћинима Миљи Тупањанин и Садмир ефенидији Мустафићу, потом младим активистима Одбора за међурелигијску сарадњу Требиње, Епархијском дому Саборног храма за простор уступљен за одржавање радионице и дружење, затим Међурелигијском вијећу у Босни и Херцеговини и Цатхолиц Релиеф Сервицес (ЦРС) за подршку овом догађају, уприличеном у оквиру пројекта Међурелигијске изградње мира.

(Драгана Јевтовић)

Слава капеле у насељу Врапчићи

У петак 13.04.2018. године у насељу Врапчићи код Мостара прослављена је слава капеле посвећена Живоносном Источнику. Свету литургију служио је протојереј Небојша  Радић уз присуство вјерног народа из Врапчића. Послије литургије преломљен је славски колач и дружење је настављено уз трпезу љубави.