Daily Archives: 13. маја 2018.

Симпосион на ПБФ о великанима српске теологије Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију

Јубиларни 10. научни скуп „Српска теологија данас“ биће одржан на Православном богословском факултету у Београду у уторак, 15. маја под називом „Вера и мисао у вртлогу времена – богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија“.

Повод овогодишњег симпосиона је обиљежавање 80 година живота проф. др Амфилохија Радовића, Митрополита црногорско-приморског и проф. др Атанасија Јевтића, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и професора емеритуса.

Најављујући овогодишњи симпосион, професор ПБФ-а Андреј Јефтић казао је за Радио Светигору да је научни скуп „Српска теологија данас“ откако је установљен увијек давао за текућу годину добар пресјек стања у којем се налази српска теологија.

Истиче да је поводом десетогодишњице постојања одлучено да се Скуп ове године фокусира, посвети двојици архијереја и великана српске теологије Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију.

-Они су оставили велики траг на нашем факултету гдје су обојица предавали, били у два наврата декани. Обликовали су ту традицију Богославског факултета коју ми и данас његујемо и на којој смо им захвални, казао је Јефтић и додао да ће на скупу учествовати 12 еминентних теолога, филозофа, књижевних теоретичара, попут професора др Мила Ломпара и др Микоње Кнежевића.

Наглашавајући да већину учесника чине професори ПБФ јер су они осјетили потребу да одуже дуг према нашим оцима и претходницима, Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију, професор Јефтић је рекао да је скуп конципиран у три дијела.

-Поред свечаног отврања којем претходи Литургија, у првом и другом дијелу ће бити представљено по 6 саопштења. Скуп ће се заврштити округлим столом на којем учествују и двојица владика г. Амфилохије и г. Атанасије, као и академик Матија Бећковић, српски писац Милован Данојлић и отац Радивоје Панић. Округли сто треба да послужи да се подсјетимо на дане њиховог богословског образовање, професорског и пастирског рада и ширег културног дјеловања гдје су оставили такође велики траг. Округли сто је уједно и прилика да они у разговору са осталим учесницима изврше аутоисторизацију, да сами себе посматрају у перспективи историје у којој су дјеловали, рекао је Јефтић.

Професор ПБФ-а Андреј Јефтић  истиче да овај 10. научни скуп „Српска теологија данас“ који је посвећен богословском и архијерејском дјеловању Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија историјски и значајан за нашу цркву и позвао је све да својим присуством увеличају и допринесу његовом успјешном раду.

Професор ПБФ-а Андреј Јефтић био је гост Радио Светигоре. Аудио запис разговора који је са Јефтићем водио Павле Божовић можете да послушате на адреси:

https://svetigora.com/ukljucenje-iz-beograda-profesor-pbf-a-andrej-jevtic-o-10-naucnom-skupu-srpska-teologija-danas/

Извор: http://www.mitropolija.com

Светa архијерејскa литургијa у Храму Светог Василија Острошког у Благају

МОСТАР, 13. МАЈА /СРНА/ – Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког у Благају, код Мостара, гдје је прослављена крсна слава цркве. Владика Григорије се у бесједи опростио од вјерника, јер је на засједању Светог архијерејског сабора СПЦ добио на управљање Епархију франкфуртску и све Њемачке. 

Владика је охрабрио вјернике и обећао да ће и он помоћи да се у Мостару изгради све што је започето. 

„Будита храбри као до сад, будите народ Божји, волите један другога и градите то што је неизграђено. И ја ћу помоћи, помоћи ћемо са свих страна као што нам помажу добри људи који су одавно отишли физички, али нису срцем. Из Херцеговине се никад не може отићи срцем“, поручио је владика Григорије. 

Владика Григорије нагласио је да су људи који живе у Мостару и Благају „најхрабрији од свих Херцеговаца зато што ту живе“, поручивши да треба да траже утјеху у Христу и Светом Василију, да буду храбри и отворених очију. 

„Ових дана сви смо почели да плачемо и тугујемо као да је неко умро зато што ја идем на другу службу, али долази бољи и светији човјек од мене, блажи човјек од мене, човјек који се боље моли Богу од мене. Зато нема разлога за страх и узнемирење. Има разлога да један другог кријепимо, брат брата, сестра сестру, да оног другог који није православни поштујемо“, навео је владика Григорије. 

У бесједи је говорио о Светом Василију Острошком и Тврдошком Чудотворцу који је поникао у Херцеговини и није питао ко сагријеши него је исцјељивао да би се показивала дјела Божија. 

„Није чак питао ни ко је које вјере него је свакога примао на своје груди ко тражи исцјељење“, рекао је владика. 

Епископу Григорију саслуживао је новоизабрани епископ захумско-херцеговачки Димитрије и свештеници из долине Неретве.

Бесједа Еп. Григорија