Daily Archives: 16. јула 2018.

Слава храма на Петрињи

У суботу по Петровдану 14. јула 2018. године, у храму Светих апостола Петра и Павла на Петрињи, Свету Литургију је служио парох, јереј Данило Боро. Послије Свете Литургије  уприличено је пригодно послужење.

Прослава Павловдана у селу Врањска

У селу Врањска, за Павловдан 13.07. 2018. године, свету Литургију служио је надлежни парох Александар Грчић. Становници овог билећког села који су се окупили око своје светиње наставили су дружење након службе Божије.

У Запланику приређен Петровдански сабор

У селу Запланик приређен је Петровдански сабор, који се сваке године одржава прве недјеље по Петровдану.

Свету литургију у обновљеној цркви Светих апостола Петра и Павла служио је надлежни парох, отац Борис Бандука.

„Ово је саборни храм за десетак села као што су Запланик, Орах, Вуковићи, Калађурђевићи, Кутина, Срњак, Церовац… и послије манастира Дужи једно је од највећих светишта у Требињској шуми“, казао је предсједник црквеног одбора Стево Путица.

У посљедњем рату, ова црква је била претворена у сметљиште и нужник, а дијелом и минирана. 

На овом мјесту испред цркве већ неколико вијекова одржава се сабор о Петровдану, а након обнове цркве који је трајао од 2006. до 2014. године поново је и обновљен сабор по Петровдану.

Историјско подручје Запланик, које обухвата цркву Светог Петра и Павла, старо средњовјековно гробље и ново православно гробље, проглашено је националним спомеником БиХ.

Поздрављајући окупљене који су дошли из Требиња, Дубровника…, отац Бандука је нагласио да су Свети апостоли Петар и Павле „сабрали“ све оне који су дошли да увеличају данашњи дан и славу.

„Нека буде срећно браће и сестре ова данашња слава, да се много година сабирамо у здрављу, срећи, љубави и слози, да једни друге поштујемо, да се волимо као браћа и да једни друге разумијемо. То је важно и битно у овом данашњем свијету када морамо заиста имати љубави једни према другима, према својим ближњим, Богу. Мени је изузетна част да као ваш свештеник по први пут будем овдје“, рекао је Бандука.

Предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак је истакао да је у овом крају народ кроз вијекове трпио разна искушења, али је опстајао и остајао свој на своме.

„Слава Богу и њихови потомци без обзира на то шта су све проживјели у протеклом рату – враћају се, обновили су цркву и покушавају да врате живот у ове крајеве, не прихватајући да им неко силом намеће гдје ће да живе и шта ће да раде“, рекао је Бањак.

Након литургије, приређена је трпеза љубави, а у културном програму су учествовали народни гуслари Владан Перовић и Борбен Вукановић – чланови Удружења гуслара „Недељко Видаковић“ из Требиња, док је своје стихове говорио пјесник и гуслар Предраг Јаничић.

tekst: Trebinjelive

Св. Литургија у Брђанима код Коњица

У Недјељу 15.07.2018.г. у селу Брђани код Коњица служена је Света Литургија. Свету Литургију, која се у овом селу традиционално служи у прву недјељу по Петровдану, служио је парох коњички јереј Милан Бужанин уз саслужење ђакона Крста Авдаловића. У Брђанима се поводом овог сабора окупило око стотину пријератних и данашњих становника из овог села као и неколико становника других коњичких села. Након Св.Литургије служен је и Помен за све пострадале у протеклом рату и за све који почивају у овом гробљу.

Света Литургија у Баћевићима

У 7. Недељу по Духовима прославили смо славу села Баћевићи. Литургију је служио протојереј Небојша Радић уз саслужење пароха о.Бранимира Боровчанина. И ове године се окупио велики број вјерника који су после Службе и резања славског колача дружење наставили уз трпезу љубави у дому, коју су мјештани са својим прилозима и трудом припремили за све присутне.