Daily Archives: 29. децембра 2018.

Билећа: Витлејемска пећина украсила основну школу

РТРС – У школама у Српској завршена је настава у првом полугодишту. Свечаном приредбом ученици Основне школе “Свети Сава” у Билећи прославили су успјешан завршетак првог полугодишта.

Мале, али вриједне руке билећких основаца, овогодишње празнике учиниле су посебним. У част најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, израдили су Витлејемску пећину.

– Радили смо пећину три седмице. Био је то тимски рад, потрудили смо се да све битне елементе направимо, ту је звијезда, пећина, Марија, Јосиф и све је у духу Божића и празника – прича Милица Носовић, ученица осмог разреда, а њен школски колега Новак Уљаревић напомиње да се сређивало и школско двориште: 

-Нас неколико ученика смо радили око украса школе. Све је ручни рад, радили смо све од папира, радили смо неколико дана.

У украшавању школе и школског дворишта учествовали су сви. Како ученици, тако и наставници. На заједничко задовољство израдили су јединствен кутак.

– Ученици ликовне секције су радили разним материјалима уз моју помоћ, бојили смо и сијекли од стиропора и стиродура, правили смо фигуре Богородице, Св. Јосифа, поклоњење мудраца који доносе поклоне Христу – истиче Драго Вучић, наставник ликовне културе у Основној школи “Свети Сава” Билећа.

Срђан Милошевић, вјероучитељ у Основној школи “Свети Сава” истиче значај Божићних празника.

– Хтјели смо прије свега да пренесемо радост свима млађима и старима, да се порадују и да идемо у сусрет Божића. Мир Божији, Христос се роди.

Витлејемска пећина ове године засијала је у билећкој Основној школи “Свети Сава” први пут и на најљепши начин.

Више на : https://www.rtrs.tv

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 9. епизода

Сваког петка у програму Радио Требиња можете слушати нашу нову седмичну емисију „У сретање празнику“. У емисији, која се реализује кроз сарадњу Радио Требиња и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, доносимо појашњење недјељних јеванђељских одјељака, са житијем светитеља или представљањем предстојећег православног празника. Емисију припремају вјероучитељи наше Епархије.

ГОСТ: вјероучитељица НАТАША ЂУРИЋ
ВОДИТЕЉ: СУНЧИЦА ПЕШИЋ

Вече сјећања на великог духовника оца Лазара Острошког

У дупке пуној биоскопској сали Културног центра Требиње уприличено је  вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Аџићу, игуману манастира Острог.

На почетку вечери приказан је документарни филм  „Духовна поетика оца Лазара“, редитеља др Радослава Т. Станишића  који је сценарио писао по књизи игуманије Јелене из манастира Ћелија Пиперска, у чијој је производњи филм и снимљен.

У  „Духовној поетици оца Лазара“  зрачи неизрецива љубав према човјеку коју је овај велики духовник даривао од срца. Отац Лазар је привлачио вјернике различитих цркава и вјерских заједница. Много је водио рачуна и давао велики лични допринос да се његују и чувају добри међуљудски односи. Цио свој живот посветио је тој мисији његујући суживот, толеранцију, мултикултуралност, љубав и вјеру у човјека.

Након пројекције филма, услиједила је  промоција књиге  „Положи наду на Господа“  чији је  аутор монахиња Јелена Станишић, игуманија манастира Ћелија Пиперска.

Архимандрит Лазар Аџић је личност која је обиљежила повратак вјери и цркви у Црној Гори. Тих и повучен, отац Лазар оставио је мало писаног трага иза себе па су његове поуке и поруке, које се налазе у књизи, плод сјећања свештенства манастира Острог. Мати Јелена је у својој књизи приближила и подсјетила нас на изузетак лик овог човјека Божјег. Сабрала је бројна свједочанства људи који су га познавали и оних који су се код њега исповиједали. Књига садржи и фотографије из живота великог духовника, писма која је отац Лазар слао својој сестричини, те пјесме које су му посвећене.

О архимандриту Лазару Аџићу и књизи  „Положи наду на Господа“  говорили су  епископ диселдорфски и њемачки Григорије, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, мати Јелена и књижевница Милица Краљ.

Одавно један културни догађај није изазвао оволико интересовање наших суграђана као ово вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Острошком, човјеку који је оставио дубок траг у обнови духовног живота.

„Име и дјело оца Лазара Острошког остаће, несумњиво, запамћено и записано међу прва и најзначајнија имена острошких настојатеља, духовних отаца и насљедника Светог Василија Острошког Чудотворца“. ( АЕМ Црногорско-приморски Амфилохије, из предговора књиге)

текст: Душка Ђајић
фото: Јован Видаковић