Daily Archives: 26. јануара 2019.

Светосавка академија у Гацку

У Дому културе у Гацку вечерас је одржана Светосавска академија, догађај који сваке године окупи ученике, грађане као и просветне и културне делатнике општине. То је прилика да се награде и шампиони школских такмичења у 2018. години и прогласе победици конкурса који сваке године пред Светосавске свечаности расписује СПКД “Просвјета” Гацко.

Академија је симболично почела химном Светом Сави коју је извео хор Света Јелена Анжујска који поје при храму Свете Тројице у Гацку.

О највећем од свих Срба, Светом Сави је надахнуту беседу одржао вероучитељ Славко Лаловић наглашавајући да је дух овог светитеља водио народ кроз сва искушења и тешкоће.

За постигнуте успехе на школским такмичењима награде најбољима уручили су заменик начелника Радоица Антуновић и председник СПКД “Просвјета” ОО Гацко Радомир Вучковић.

За освојено прво место на републичком такмичењу из руског језика награђене су ученица ОШ “Свети Сава” Наташа Марковић и њена наставница Драгана Гргур.

Награђена је и женска фудбалска екипа основне школе и наставник Зоран Видаковић за освојено прво место на регионалном и треће на републичком такмичењу у малом фудбалу.

За освојено друго место на републичком такмичењу из Механике наградјен је ученик СШЦ “Перо Слијепчевић” Јован Беатовић и његова професорица Олга Лажетић.

За освојено прво место на регионалном такмичењу у фудбалу награђена је женска екипа Средњошколског центра и њихов професор Глигор Кошутић.

За прво место на регионалном такмичењу из механике награђени су средњошколац Лука Ивановић и његова професорица Миланка Окиљевић.

Ученик Марко Тодић и професори Рада Мастиловић, Олга Лажетић и Срђан Мандић су награђени за освојено прво место у регији из машинске групе предмета.

Најбоља у регији из историје је била Плема Лажетић која је са својим професором Драгомиром Лажетићем награђена за успех.

За освојено прво место на регионалном такмичењу из руског језика награђене су ученице Јелена Слијепчевић и Бојана Бајовић као и њихова професорица Мирјана Слијепчевић.

И ове године је „Просвјета“ расписала конкурс за најбољи литерарни и ликовни рад на тему: „Светосавски дух у великом рату“.

Рад Марије Тодоровић, ученице СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка, је проглашен за најбољи. Другу награду је освојио Ђорђе Ковачевић са Сокоца, ученик СШЦ Василије Острошки, док је треће место заузео Милош Шупић, средњошколац из Гацка.

Међу пристиглим ликовним радовима стручни жири је за најбољи прогласио рад Сандре Дивљан. Другу награду је освојила Слађана Тешевић, а трећу Николина Гргур. Све три су ученице СШЦ “Перо Слијепчевић”.

Награде је уручио председник општинског одбора “Просвјете” Радомир Вучковић.

Уметнички програм су употпунили Уна Вуковић, Соња и Свјетлана Бабић и млади гуслар Андреј Шојић.

Организатор Светосавске академије и ове године је био ОО СПКД „Просвјета“ Гацко, а покровитељ Општина Гацко.

Извор: Радио Гацко

Светосавска акaдемија у Невесињу

У Дому културе „Небојша Глоговац“ вечерас је приређена Светосавска акдемија са богатим културно-умјетничким програмом. Општина Невесиње и Српска православна црква у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну светосавску приредбу са разноврсним културним и музичким садржајима и духовним поукама.

Овогодишњи Светосавски сабор у Невесињу био је у знаку два велика јубилеја – 800 година од оснивања Хумске епископије и 130 година од прве светосавске академије у Невесињу.

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник Милан Унковић који свештеничку службу обавља у Лас Вегасу. Он је за Светог Сава рекао да је зачетник српске духовности, учитељ и путовођа, дипломата и иноватор и што је најважније свједок да постоји пут у живот вјечни. На академији је прочитана и бесједа књижевника мр Момчила Голијанина у којој се наглашава да је Свети Саво „обгрлио сав свој српски род, сакупио, ујединио и благословио и оставио аманет да живи у братском загрљају и слози“.

Наратори су, током програма посвећеног духовном препородитељу српског народа, пренијели духовне поуке протојереја др Владана Перишића.

Култ Светог Сава кроз пјесме су оживиле чланице етно група“Симонида“ и „Свети Димитрије“, композитор Горан Дука и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ и Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Обиљежавање Светог Сава наставља су у недјељу светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Извор: Радио Невесиње

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 13. епизода