Daily Archives: 28. априла 2019.

Прослава празника Васкрсења Христовог у Саборном храму у Требињу

У Саборном храму светог Преображења Господњег у Требињу јутарњом службом је свечано отпочела прослава празника Васкрсења Христовог. Свету Литургију служио је Епископ захумско херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење умировљеног епископа Атанасија и свештенства саборног храма. Током Литургије прочитана је васкршња посланица Патријарха Иринеја и епископа српске цркве. Свештеници су причешћивали присутни народ на тринаест мјеста у храму и порти храма. По завршетку свете Литургије подијељено је више хиљада  васкршњих јаја.  

Прослава Васкрса наставља се вечерас у Саборном храму у 19 часова, служењем вечерње службе на којој је обичај да се чита Свето Јеванђеље на више језика.

 

Васкрс у Невесињу

Кроз читаву Страсну недељу служена су богослужења којима су се вјерни у Невесињу припремали за празник Васкрсења Христовог. На Велику сриједу служена је Света тајна Јелеосвећења. На Велики четвртак, служена је Света Литургија, а у вечерњим часовима служба на којој се чита дванаест јеванђеља која тематизују страдање Христово. Велики број вјерника традиционално  је присуствовао вечерњој са изношењем плаштанице на Велики Петак.

Прослава празника Васкрсења Христовог у Саборном храму у Невесињу започета је у ноћи од суботе на недељу свечаним Пасхалним јутрењем у 23.00 часа. Пасхално славље је крунисано светим литургијама које су служили невесињски свештеници у 00:00 и 05:00 часова. Љепоти свих ових богослужења допринијело је појање црквеног хора свети краљ Милутин. Васкрс је прослављен и у многим сеоским храмовима у којима су служене свете литургије.

Страсна седмица и Васкрс у Коњицу

Као и предходних година у којима смо са нарочитом радошћу ишчекивали и прослављали свеспасоносни Празник Васкрсења Христовог, у Коњицу  је и овог 2019.-ог љета Господњег дочекана и свечано прослављена Пасха Господња.

Број вјерних  повећао се нарочито током Страсне седмице, и служења потресних богослужења кроз која се присјећамо и опет живо доживљавамо све оно што је наш Спаситељ прошао и доживио ради нас и ради нашег спасења, а свој врхунац, је тај број достигао на сам Празник Васкрсења. На Велики Четвртак служили смо бденије са читањем 12 Јеванђења, а  на Велики Петак вечерње богослужење са изношењем  плаштанице на цјеливање и поклањање вјернима.

Храм је био мали да на Васкрс ујутро прими све оне који су дошли да узму учешћа у прослави свеспасоносног Васкрсења Христовог. Причешћени су присутни вјерници   којима су потом подјељена и васкршња јаја.  У радости која може на тај начин само да потекне од самог Празника и разлије се у душама људи, у пјесми, те међусобном честитању, братском цјеливу те туцању васкршњим јајима, Пасха Господња је наставила даље да се празнује у свим домовима вјерних.

Бесједа о. Владана Перишића Пасха 2019.