Daily Archives: 20. јуна 2019.

Научна конференција „Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне и Хума“

У поводу обиљежавања јубилеја 800 година СПЦ, у организацији Филолошког факултета и Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, те Друштва наставника српског језика и књижевности Републике Српске и Удружења историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“ у Требињу ће 21. и 22. јуна 2019. године бити одржан друга научна конференција Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне и Хума.

Према програму научног скупа предвиђена су излагања и саопштења универзитетских професора и научних истраживача из Београда, Новог Сада, Ниша, Никшића, Косовске Митровице, Бање Луке, Источног Сарајева и Фоче. У Музеју Херцеговине биће одржана и промоција зборника научних радова са прошлогодишње конференције, а о зборнику ће говорити: академик Јасмина Грковић-Мејџор, др Срђан Рудић и проф. др Зорица Никитовић. Покровитељ научног скупа је Влада Републике Српске – Министарство просвјете и културе и Републички секретаријат за вјере.

У склопу Конференције, у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент Требиње у четвртак 20. јуна 2019., ће бити представљена књига Ми знамо судбу – Антологија српског пјесништва о националном страдању у двадесетом вијеку, коју је приредио академик Ранко Поповић.

О књизи говоре академик Бранко Летић, доц. др Владан Бартула и приређивач.

Почетак је у 19 часова.

Програм скупа(пдф)