Daily Archives: 13. јула 2019.

Архијерејска литургија у обновљеној цркви апостола Павла

У обновљеној цркви ап. Павла, у селу Доли код Павлове пећине, служена је Св. архијерејска литургија којом је началствовао Епископ Димитрије, уз саслужење о. Миленка Спрема и ђакона Влада Вукановића, уз присуство великог броја вјерника и дјеце. На старом сеоском гумну које се налази уз цркву ап. Павла за све присутне припремљено је и скромно послужење.

Бесједа Еп. Димитрија

Света Литургија у насељу Ситник код Коњица

У суботу 13. јула 2019.г. у насељу Ситник код Коњица , у обновљеној капели на сеоском гробљу  служена је Св. Литургија. Свету Литургију служио је парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин. Овом  сабрању  присуствовало је око 50 расељених становника овог лијепог села изнад Неретве. Након Свете Литургије служен је парастос за све упокојене и сломљен је славски колач након чега су домаћини припремили трпезу љубави за све присутне.  

Света Литургија у Опличићима

На празника Сабора светих апостола- Павловдан и ове године је служена света Литургија на сеоском гробљу код срушеног Храма Покрова Пресвете Богородице, чију смо обнову на данашњи дан озваничили. Началствовао је о. Милан Унковић уз саслужење о. Марка Гојачића и о. Бранимира Боровчанина. После читања Јеванђеља о. Милан се обратио окупљеним мјештанима и њиховим гостима надахнутом бесједом и позвао све да пратимо пут апостола и присјетио се апостолских почетака на истим мјестима на којима смо данас и ми служили. Изражавамо захвалност свим гостима и домаћинима на организацији трпезе љубави, која је ове године била као никада до сада организована, и која је доказ сложности људи у селу и оних који су у расејању. 
Уз жељу да се оваква врста и начин саборовања наредних година увећа и умножи мјештани су са разишли својим домовима да наставе дружење са својим драгим гостима.