Daily Archives: 29. августа 2019.

Саопштење Међурелигијског вијећа у БиХ

Поводом пријетњи које су упућене свештенику Бранимиру Боровчанину из Благаја код Мостара и мостарским Србима, који су јуче дошли у цркву Светог Василија Острошког у овом мјесту да присуствују литургији и традиционалном сабору за Велику Госпојину, Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини издало је саопштење, које преносимо у цјелости.

Успење Пресвете Богородице у Опузену

Вјерни народ парохије Метковске и драги гости из других крајева окупили су се данас у Опузенском храму који је један од најстаријих храмова на овом подручју. Црква је саграђена 1739 године и од тада, па све до данас окупљају се вјерници да прославе овај велики празник Успења Пресвете Богородице, односно већ 280 година. Свету Литургију служио је парох Метковски протојереј ставрофор Борис Чоловић. Након литије око храма преломљен је славски колач, након чега су се вјерници окријепили трпезом љубави у порти храма. 
Овај храм се већ неколико година обнавља,  а након завршене вањске обнове, ове године биће настављена унутрашња обнова храма. 

Слава храма у невесињском селу Биограду

Уочи празника Успења Пресвете Богородице, у уторак 27. августа 2019. год. служено је празнично вечерње богослужење које је предводио новопоставњени парох Друге невесињске парохије јереј Славко Лаловић, а за пијевницом је одговарао други новопостављени невесињски парох јереј Бранко Калаба.
На сам дан празника, Свету Литургију је служио презвитер Раденко Копривица из братске нам Будимљанско-Никшићке епархија , а пречасном оцу Раденку саслуживао је надлежни парох Славко Лаловић и многобројни вјерни народ овога краја.
Након Литургије преломљен је славски колач,а сабрани народ  поздравио је отац Славко рекавши да је приоритет овога дијела парохије завршетак парохијског дома како би исти што прије могао да се користи за потребе ове парохије. Такође, ово је била прилика да се новопостављени парох представи својој пастви јер му је ово била прва Литургија коју је служио у овоме Светоме храму.