Daily Archives: 21. септембра 2019.

Свечаност у Шћеници код Требиња

Храм Рођења Пресвете Богородице у бобанском селу Шћеница прославио је крсну славу. Свету Литургију у присуству неколико стотина вјерника служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење архимандрита Исаие игумана манастира Светог великомученика Георгија на Зубцима. Велики број вјерног народа, нарочито дјеце, узео је учешће у Светом Причешћу. Послије Свете Литургије услиједила је литија, а затим се пред храмом преломио славски колач. 

У наставку је архимандрит Василије, игуман манастира Завале, извршио освећење новог црквеног дома. У име црквеног одбора предсједник Славко Миљак свим заслужним донаторима, у знак захвалности и благодарности, уручио је пригодне захвалнице. Добри и вриједни домаћини су за све присутне припремили трпезу љубави.    
Прослави храмовне славе у родном мјесту присуствовали су и вјерници који живе у Србији, Црној Гори, Хрватској, Аустралији и Канади.

Слава цркве и помен жртвама логора у Челебићима

У суботу  21. септeмбра 2019.г. на празник Рођења Пресвете Богородице, у насељу Челебићи код Коњица, прослављена је храмовна слава Храма Рођења Пресвете Богородице. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Милан  Бужанин парох коњички. Отац Милан  је све присутне поздравио пригодном бесједом, а након свете Литургије, парастоса и Литије пресјекао је славски колач, уз присуство  многобројног благовјерног народа из Челебића, Коњица, Јабланице и околних села и насеља. У наставку је приређена трпеза љубави испред  Цркве коју су припремили домаћини Никола и Дејан Аврамовић са својим породицама.
Црква Успења Пресвете Богородице саграђена је 1860.г. залагањем и трудом домаћина Марка Манигоде из мјеста Добригошће, који је мученички пострадао од турских зулумћара, а у протеклом рату је била уништена и девастирана у потпуности, а обновљена је 2011.г.