Daily Archives: 22. септембра 2019.

Слава храма на Хуму код Требиња

У недељу 22. септембра прослављена је Крсна слава храма Рођења Пресвете Богородице у селу Хум. Свету Литургију служио је протојереј -ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије је извршена литија око храма и обављено је ломљење славског хљеба. Послије службе су домаћини уз пјесму наставили дружење за трпезом љубави, коју су сви заједно припремили.
Храм на Хуму саграђен је 1713. године и у току је његова обнова.

Света Литутргија у насељу Рибари-Главатичево

У  Недјељу 22.09.2019.г. на празник Св.Јоакима и Ане у насељу Рибари-Главатичево, у капели на сеоском гробљу, служена је Св. Литургија први пут након  27  година. Свету Литургију служио је парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око педесет пријератних становника овог и околних села. Након Св.Литургије служен је парастос за све пострадале у протеклом рату и за све који су сахрањени у овом гробљу. Присутнима се након парастоаса обратио отац Милан и позвао их да се укључе у обнову ове капеле и да помогну Црквеној Општини коњичкој и Удружењу коњичана Републике Српске, да се заврши обнова ове светиње.

Капела у Рибарима саграђена је 1968. у протеклом рату је запаљена и минирана , а миниран је и простор око капеле  и није било могуће обновити капелу. Тек након деминирања  2016.г. рашчишћен је простор око капеле и почеле су припреме за обнову. У протеклом периоду захваљујући прилозима добрих људи обновљена је кровна конструкција , а звоно је приложила Коса Пологош.

У повратку из Главтичева служен је парастос и у гробљу „КОСЕ“ које су домаћини оградили и очистили.