Daily Archives: 28. септембра 2019.

Празник Воздвижења – уздизања Часног крста у Требињу

О Празнику Уздизања Часног крста, којим се Црква сјећа и изнова проживљава два важна догађаја у вези са Крстом Господњим, а незаобилазно и самог Христовог страдања на крсту, у Преображењском храму у Требињу, крст је постављен у средиште овог храма али изнова и у средиште наше пажње. Уз фотографије са Крстовданског евхаристијског сабрања, послушајте и бесједу, коју је овим поводом изрекао отац Дражен Тупањанин.

 

Крстовдан у Раптима на Бобанима

У храму Воздвижења Часног Крста у селу Рапти у Бобанима, служена је Света Литургија поводом Крсне славе овог храма. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј – ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије извршена је литија око храма, помен свим упокојеним и ломљење славског колача. Послије Свете Литургије добри домаћини за све присутне припремили су послужење.

Слава цркве Часног Крста на Дражљеву

На празник Воздвижења Часног Крста у селу Дражљеву код Гацка прослављена је храмовна слава. Слави храма су присуствовали мјештани села, они који су поријеклом из њега, те гости из сусједних села. Свету литургију је служио мјесни парох Велимир Ковач. Након Литургије, литије и ломљења славског хљеба настављено је дружење код храма, у живописном амбијенту овог села.