Daily Archives: 13. октобра 2019.

Евхаристијским сабрањем завршена прослава јубилеја епископа Григорија

У недјељу, 17. по Духовима, а о помену Светог свештеномученика Григорија и Светог Михаила Кијевског, Светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму у Требињу крунисано је обиљежавање двадедестогодишњице архијерејске службе епископа Григорија, који је и началствовао поменутим Сабрањем. Епископу Григорију, уз епископа ЗХиП Димитрија, саслуживали су и: митрополит Серафим, њемачки и централно-сјеверноевропски Румунске православне Цркве, као и епископ диоклијски Методије, свештенство из Румунске цркве и свештенство из наше епархије, уз вјерни народ Требиња и околних крајева.

Теолошки скуп „Православно-католичке радне групе Св. Иринеј Лионски“

Епархија ЗХиП је ове године била домаћин и организатор теолошког скупа „Православно-католичке радне групе Св. Иринеј Лионски“, која се већ 16- ту годину за редом састаје сваке године у другој епархији неке православне односно римокатоличке цркве, да би расправљала о темама од значаја за обе цркве.

Након три радна дана у Требињу „Радна група Св. Иринеј Лионски“ је била у посјети Дубровнику, гдје им је домаћин био дубровачки бискуп Мате Узинић, који их је након прочитаног Јеванђеља на миси поздравио пригодном бесједом коју преносимо у цијелости.

Бесједа дубровачког бискупа Мате Узинића (пдф)

Овогодишњи скуп у Требињу завршио се у недељу у саборном храму Преображења Господњег Св. литургијом, на којој су саслуживали и православни клирици чланови ове групе.