Daily Archives: 28. децембра 2019.

Светa Архијерејскa Литургијa у Требињу

У суботу, 28. децембра епископ ЗХиП г. Димитрије је служио Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Епископу је саслуживао умировљени епископ ЗХиП г. Атанасије заједно са свештенством и монаштвом епархије.

Послије прочитаног Светог Јеванђеља бесједио је епископ Атанасије истакнувши:

„Окупили смо се овдје драга браћо и сестре, драга дјецо да се помолимо данас за нападе на Цркву Христову у оном предјелу српскога народа гдје је одувијек било светаца, јунака, исповједника, подвижника, а и мученика…“

Послије Свете Архијерејске Литургије пастирском бесједом обратио се епископ Димитрије рекавши да останемо сабрани у молитвеном духу, да не правимо нереде и немире и да се молимо за Цркву Христову у Црној Гори, а посебно за епископа Методија који се тренутно налази у болници, због недавног инцидента на Ђурђевића Тари.

Чтец Милош Бјелица

Бесједа Еп. Атанасија

 

Пастирска ријеч Еп. Димитрија

 

АМЕРИЧКИ ЕПИСКОПСКИ САВЈЕТ СПЦ: Црногорски закон је антидемократски, обратили смо се администрацији САД и Влади Канаде

Поводом најновијих дешавања у Црној Гори, а у вези са усвајањем предлога Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, Епископски Савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци овим путем упућује подршку свој Православној Цркви у Црној Гори на челу са њеним архијерејима.

Закон којим представници власти у Црној Гори намеравају да од митрополије и епархија Српске Православне Цркве насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину нарушава правим власницима, пре свега православним епархијама у Црној Гори, историјско право на њихове вековне светиње.

Наш Епископски савет дела у земљама Северне, Средње и Јужне Америке у којима се овакви закони каквим прибегавају црногорске власти сматрају нарушавањем људских и верских права јер они нису у складу са стандардима савремених демократских држава, а косе се и са препорукама Венецијанске комисије.

Због тога смо се данас обратили и администрацији Сједињених Америчких Држава и влади државе Канаде указујући на антидемократски карактер и последице Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који грубо нарушава континуитет, идентитет и вековна права Цркве.
Обраћамо се државним властима Црне Горе захтевајући да ослободе из затвора све који су ухапшени због одбране својих светиња од државног терора и незаконитог отимања имовине.

Стога, стајући у одбрану верских права у Црној Гори, Епископски савет позива државне власти Црне Горе да одмах престану са терором над Црквом, њеним свештенством и верним народом.

Славећи Рођење Христово, молимо се свеблагом Господу Цару мира, да пошаље мир, јединство и поштовање људских права у Црној Гори, као и у свој васељени.

Епископ Новограчанички-Средњезападноамерички ЛОНГИН, председник
Епископ Канадски МИТРОФАН
Епископ Западноамерички МАКСИМ
Епископ Источноамерички ИРИНЕЈ
Епископ Буеносаирешки и Средњецентралноамерички КИРИЛО

Извор: http://preokret.info/