Daily Archives: 5. јануара 2020.

Молебан и Литија у Љубињу као подршка прогоњеној Цркви Христовој у Црној Гори

Скоро читаво Љубиње се сакупило да се помоли за нашу браћу у Црној Гори. Послије молебна Пресветој Богородици, који смо одржали у Њеном храму, упутили смо се Светосавском улицом ка храму Рођења Господа Исуса Христа. 

 

Богато културно вече у Невесињу

Црквена општина Невесиње и Општински одбор „Просвјете“ у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику приредили су у Градској галерији духовно, књижевно и музичко вече. Представљена је монографија „100 Шантићевих вечери поезије“ аутора Радивоја Круља и изложба документарне грађе Шантићевих вечери поезије од 1920. до 2018. године, коју је припремио новинар и публициста Златко Сердаревић.

Књига „100 Шантићевих вечери поезије“ кроз документе, записе, говоре, фотографије и факсимиле приказује стогодишњи континуитет културне манифестације у част великог пјесника Алексе Шантића. У име домаћина, добродошлицу аутору и његовим сарадницима пожелио је свештеник Младен Чалија. Он се захвалио творцима овог дјела на уложеном труду и прегалаштву и изразио наду да ће се труд исплатити. „Шантићеве теме су ванвременске, универзалне и почивају на Јеванђељу, а монографија служи да нам те теме буду изнова приближене“, рекао је Чалија. Аутор монографије „100 Шантићевих вечери поезије“ свештеник Радивоје Круљ истакао је да му је велика част бити у Невесињу, другој Шантићевој кући, у претпразничко, предбожићно вече. Невесињској публици укратко је представио садржај и пут настанка књиге. „Обнављајући храм и Мостар, знали смо да морамо да вратимо и Шантића на мјесто какво заслужује. Својим трудом и озбиљношћу успјели смо да објединимо Шантићеве вечери у Мостару, а ова монографија је одговор на уложени труд“, закључио је Круљ.

Новинар и публициста Златко Сердаревић каже да књига цјеловито и аргументовано приказује све оно што је приређивано у Мостару у част великог пјесника. „Монографија почиње са првим Шантићевим вечерима 1920, када је Мостар хтио да ода поштовање Шантићу за његово дјело. Аутор слиједи све даље културне садржаје и програме, без обзира на назив, а посвећене лику и дјелу овог пјесника“, казао је Сердаревић. Пријатну атмосферу у Галерији употпуниле су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, као и композитор Горан Дука.

Поводом предстојећих божићних празника у Дому културе „Небојша Глоговац“изведена је позоришна представа „Из времена у вјечност“, по тексту и режији вјероучитељице Иване Хрњез. Поводом јубилеја 800 година постојања Епархије Захумско-херцеговачке и приморске ова представа је изведена у Билећи, Гацку, Невесињу и Требињу, а ускоро ће бити представљена и мостарској публици.

Вјероучитељица Ивана Хрњез рекла је да је представа настала у част Светог Саве као школска приредба, а потом је дорађена и адаптирана у представу.“ Жељели смо да пошаљемо поруку данашњим генерацијама да треба да се вратимо свим непролазним вриједностима које је проповиједао Свети Сава, да волимо Христа,слиједимо његов пут и да живимо по Jеванђељу колико је то могуће“ – истакла је Хрњез. Она је додала да је представа посвећена Светом Сави, утемељивачу Eпархије и првом српском архиепископу. У представи је учествовало педесет ученика основне и средње школе из Гацка, који су се потрудили да прикажу живот Светог Саве од његовог рођења до монашења на Светој Гори, са освртом на савремено доба.

Извор: Радио Невесиње

Света Литургија на празник Отаца у Херцеговачкој Грачаници

У храму Херцеговачка Грачаница на Црквини, на празник Отаца, служена је Света Литургија. Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Момчило Пејичић и јереј Милан Стањевић. Црква је била испуњена вјерним народом и дјецом, који су се сабрали око светих тајни Христових.