Daily Archives: 20. јануара 2020.

Ти си се заиста показао часнији и од пророка!

„Јер си се удостојио да у ријеци крстиш Онога кога си проповједао!“

Сабор Светог Јована Крститеља је и ове године свечано литургијски прослављен у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу. Свету Литургију служио је о. Младен Жуловић уз саслужење братства Саборног храма.
Послије прочитаног Светог Јеванђеља бесједом се обратио о. Дражен Тупањанин нагласивши да је Јованово крштење симбол и праслика Онога што долази.
Светој Чаши причешћа приступило је доста вјерног народа, а нарoчито дјеце. Након Свете Литургије освештана су жита и преломљени славски колачи, која су припремили домаћини славе.
Како је Свети Јован Крститељ и претеча Господњи крсна слава велике већине требињских породица, празновање је настављено у породичним кућама са својим најближима.

Чтец Милош Бјелица

Бесједа свештеника Дражена Тупањанина

 

Богојављенско пливање за Часни крст у Мостару

Први до Часног крста у хладној ријеци Неретви  у насељу Ортијеш надомак Мостара допливао је двадесетдвогодишњи Чедомир Судар из Баћевића који је као награду добио златник.

Богојављенско пливање за Часни крст већ четврту годину се одржава у мостарском насељу Ортијеш.

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да радује то што сваке године на Богојављење има све више пливача на Неретви, међу којима је све више младих.

Ове године је, каже парох Боровчанин, био највећи број учесника до сада. Чак 22 одрасла учесника и седморо дјеце.

Пливању је претходила литургија у Храму Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш.

“Сви пливачи су се причестили и заједно смо се помолили за све нас и за нашу браћу у Црној Гори. Желимо да искористимо прилику да их поздравимо и да им пошаљемо снажну поруку од народа из долине Неретве да издрже и истрају у својој борби а ми ћемо да се молимо за њих”, поручио је парох Боровчанин.

Ове године је било много ученика па су се организатори одлучили  да посебно пливају старији, а посебно дјеца.

Најбржи до крста међу дјецом био је Денис Жутина из Благаја.