Daily Archives: 28. јануара 2020.

Савиндан у Билећи

И ове године празник Светог Саве је у Билећи свечано прослављен кроз више догађаја посвећених Светитељу Сави. У чевртак 23. јануара поводом Савиндана, који је у Билећи слава Саборног храма, Општине Билећа, просвете и школа, у саборишту Црквене општине Билећа,  уприличен је светосавски пријем. На сам дан славе  преосвештени владика Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење епархијског свештенства служио је  Свету архијерејску Литургију. Бесједом се вјерном народу обратио протојереј – ставрофор Дражен Тупањанин. Након Свете Литургије пошло се у литију улицама града те је уприличено народно весеље уз послужење у саборишту парохијског дома. Прослава је завршена истог дана свечаном академијом у Дому културе. 

Бесједа свештеника Дражена Тупањанина

 

Празнична ријеч Еп. Димитрија

Спомен Светог Саве у Требињу

Вођа, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот… Свети Сава довео је многе хришћане Требиња и околних крајева Христу Господу, у Храм Преображења Његовог. У Божансвеном благодарењу, којим је о спомену на Светог Саву началствовао презвитер Душко Шаровић, учествовало је и мноштво дјеце, предшколаца и ученика, са својим васпитачима, учитељима и наставницима, из многих требињских школа и вртића, међу којима и полазници епархијског вртића „Света Евгенија – Царица Милица”.

Заједнички је подијељен и славски хљеб, а из уста дјеце и предшколаца Црква Божија начинила је хвалу светитељу Сави, након чега су подијељени пакетићи.

Особа за културу и медије Епархије ЗХиП,
Бранислав Рајковић, ђакон