Daily Archives: 10. фебруара 2020.

Литија и молебан за спас светиња у Црној Гори

Испред Саборног храма у Требињу служен је молебан за спас светиња у Црној Гори. Молебен је служило свештенство Епархије ЗХиП. Присуствовало му је више хиљада вјерника, а процјене кажу и до 10.000 људи, који су претходно учествовали у литији дугој око 30 километара од Мркоњића до Требиња. Поручено је да је ово чудесна ноћ, у којој је главна порука не дамо светиње.

фото: Радован Дангубић

 

Пити заједно – литургијска завршница Симпосиона „Теологија у јавној сфери”

Симпосион (συμπόσιον од συμπίνειν – пити заједно) „Теологија у јавној сфери”, који седму годину заредом све учеснике у њему, јавним и заједничким дискусијама, напаја добрим мислима, осјећајима и подстиче на добродјелање, и ове године завршен је Литургијом (заједничким јавним дјелом) сабраних на једном мјесту, ради заједничког пијења Пића бесмртности.
Светом архијерејском литургијом у Преображењском храму у Требињу, началствовао је Епископ брегалнички Охридске архиепископије Српске Православне Цркве Марко, уз саслужење Епископа наше Домаће Цркве Димитрија, Епископа диселдорфског и њемачког Григорија, и умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, и уз саслужење свештенства и вјерног народа Требиња и Херцеговине, уз учешће и присуство учесника и гостију Скупа „Теологија у јавној сфери”.
Своју бесједу на овонедјељну еванђеоску Приповијест о царинику и фарисеју, изнио је Епископ Григорије, а поздравне ријечи размјенили су епископи Марко и Димитрије.

Особа за културу и медије Епархије ЗХиП,
Бранислав Рајковић, ђакон

Бесједа Еп. Григорија

 

Поздравне ријечи Еп. Димитрија и Еп. Марка