Daily Archives: 9. марта 2020.

Првa седмицa Часног поста у Гацку

Прву седмицу Часног поста вјерници у Гацку провели су усрдно у молитви. На вечерњим службама могли су да осјете дух Великопосних богослужења, кроз читање покајног канона Андреја Критског, док је у сриједу вече служена Пређеосвећена Литургија.

Велики број вјерника узео је учешћа у евхаристијским сабрањима у суботу и недјељу, гдје их је свештенство храма Св. Тројице позвало да не напуштају свој подвиг како би што спремнији дочекали празник Христовог Васкрсења.  Након Свете Литургије свештеници су причестили болеснике који нису били у могућности да присуствују богослужењима.

Теодорова субота у Наданићима

Слава Господу и Светима његовим! 
Благодарећи и служећи Господу на Теодорову суботу, у храму Св. пророка Илије у Наданићима, већ по традицији окупио се вјерни народ из околних мјеста на Свету Литургију, и причестио се Светим Тијелом и Крвљу Христовом. 
Благодаримо свима који дођоше Господу и тиме посвједочише да у овоме свијету брину о души својој.

Отац Александар Гајић

Недјеља Православља у Невесињу

Прва седмица Часнога поста у невесињском Саборном храму почела је вечерњим богослужењима на којима се читао покајни канона Светог Андреја Критског, а у сриједу и петак служена је Св. Литургија Пређеосвећених дарова.

На Теодорову суботу мјесни свештеници служили су Литургије  у сеоским храмова и причешћивали по домаћинствима вјернике који нису били  y могућности да дођу у храм.

У Недјељу, 08. 03. 2020. год. када славимо побједу иконопоштовалаца над иконоборцима, у Саборном храму Вазнесења Христовог у Невесињу, Свету Литургију Василија Великог служио је јереј Славко Лаловић уз саслужење многобројног вјерног народа. Веома радује чињеница да је велики број вјерника приступио Светој Чаши из које су примили Свето Причешће и тиме на најбољи могући начин показали како треба да се припремамо да би у радости дочекали празник Васкрсења Христовог.

У наредне четири седмице, уз Божију помоћ,  планирано је да се одрже  предавања на разне духовне теме, а предавачи ће бити еминентни професори и свештеници из наше и других епархија СПЦ.