Daily Archives: 10. марта 2020.

Представљање књиге “100 Сизифових правописних правила“ Бојана Јокановића у суботу у Мостару

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета“ Градски одбор Мостар у суботу 14. марта са почетком у 13 часова у Владичанском двору у Мостару организује радионицу и представљање књиге “100 Сизифових правописних правила“ теолога, професора православне вјеронауке и ђакона Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју Бојана Јокановића.

Јокановић ће одржати радионицу за дјецу која похађају Просвјетину школу српског језика, историје и културе у Мостару, а том приликом биће представљена и књига, као и изложба о Сизифовој борби за ћирилицу и правопис.

Књига “100 Сизифових правописних правила“ и едукативне карте “Сизифова правописна правила“, чији је издавач Вулкан, биле су најпродаваније штиво за дјецу на овогодишњем Међународном београдском сајму књига.

Са књигом “100 Сизифових правописних правила“ Бојан Јокановић приближио је правила српског језика малишанима и старијим генерацијама на забаван и једноставан начин.

Кроз ову књигу све језичке недоумице нестају, јер се уз помоћ занимљивих илустрација памте правописна правила и на јединствен начин показује како да ријеше језичке, правописне и граматичке недоумице.

Јокановић је уложио много љубави, знања и труда када је ријеч о овој књизи, а за постигнут успјех скромно каже да су заслужни сви они који су препознали његову љубав и истинску борбу за правопис српског језика. Јокановићев рад на друштвеним мрежама прати више од осамдесет хиљада људи.

Из “Просвјете“ позивају све заинтересоване да присуствују радионици и представљању књиге уз које ће бити постављена и изложба.

Извор: topportal.info

Предавање протојереја-ставрофора др Ненада Тупеше у Саборишту ЦО Билећа

У Недјељу Православља, 8. марта 2020. године, у саборишту Парохијског дома у Билећи, протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, професор на Православном богословском факултету „Светог Василија“ у Фочи, одржао је предавање на тему „Литургија као  средиште хришћанског живота“. Овим предавањем је почео Великопосни циклус предавања у Билећи, који ове године има за централну тему Свету Литургију као Тајну Цркве.

Недјеља Православља у Билећи

У Саборном храму Светог Саве у Билећи током прве седмице Великога поста служена су редовна великопосна богослужења. Нарочито је била велика посјећеност на вечерњим богослужењима на којима се читао покајни канона Светог Андреја Критског,  у сриједу на Светој Литургији Пређеосвећених дарова и у петак када је служен Акатист Пресветој Богородици. На Теодорову суботу Света Литургија служена је у Саборном храму у Билећи, у Барама на Љубомиру и Врањским, а свештеници су  причешћивали по домовима вјерне који нису били  y могућности да дођу у храм.

У Недјељу Православља, 08. марта 2020. год. у билећком Саборном храму Свету Литургију Василија Великог служио је старјешина храма, протојереј-ставрофор Небојша Коловић уз саслужење јереја Данила Бора и јереја Александра Грчића. Као и претходних година велики број вјерника приступио је Чаши Спасења из које су се причестили Телом и Крвљу Христовом.