Daily Archives: 20. априла 2020.

Васкрс у Житомислићу

Овогодишњу Пасху, због владајуће пандемије, у житомислићком манастиру прославили смо другачије него ранијих година.  Заједнице вјерних, браћо и сестре и драга дјецо која се редовно окупљате у нашем манастиру, ове године остали сте у својим домовима. На тако исказаној одговорности од срца вам захваљујемо. Међутим, нисмо вас лишили могућности да путем преноса уживо, пратите богослужења. Од Великог четвртка па све до Пасхалног јутрења и литургије на овај начин имали смо непрестану комуникацију. Вјерујте да смо се и ми једнако са вама веселили чињеници да смо макар на овакав начин могли да будемо заједно. Значајно је такође и то да је наша комуникација појачана у заједничким молитвама које све ово вријеме приносимо са различитих мјеста али снажно сједињени свезом Духа. Надамо се што скоријем поновном виђењу и пуном сабрању. Христос Васкрсе драга браћо и сестре!

„И, ево, ја сам са вама…“ – Други пасхални дан и Архијерејска литургија у Требињу

И, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вјека.., ријечи су које, поред осталог, Васкрсли Господ упућује својим ученицима, који га срећу први пут након распећа и крсне смрти. На сумње, оклијевања и маловјерје, уместо осуђивањем, Васкрсли Господ одговара овим охрабрујућим обећањем, не остајући само на ријечима, него, као и много пута раније, делатном љубављу саосјећајући и солидаришући се, и то нарочито са оним обичним и малим људима, а нерјетко свјесно кршећи и неке устаљене обичаје и праксе…
 
Саосјећајући и солидаришући се са највећим бројем вјерних, који због мјера предузетих ради владајуће пандемије нису били у прилици непосрдно да учествују у Васкршњој литургији првог дана прослављања овог Празника, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, у Саборном храму у Требињу, служио је Свету литургију у Свијетли понедјељак, а уз саслужење свештенства и вјерног народа, који ће и током читаве Свијетле седмице, свакодневно моћи да се причешћује, а поштујући и даље преоруке надлежних државних и здравствених институција.
 
Говорећи о овогодишњем Празнику Васкрсења Христовог, које нам се усљед искушења која нас заокупљају, јавило као танани глас, Епископ Димитрије још једном је указао на громку Ријеч Божију, која нам открива да је љубав према Богу неодвојива од љубави према ближњима, што је Епархију захумско-херцеговачку и приморску, од самог почетка пандемије, надахнуло да својевољно, без принуде и не из страха, свој богослужбени живот, па и прослављање празника, па и Празника над празницима стави у службу ближњима, придружујући се и свима онима који су најдиректније предати тој служби и бризи за ближње и њихове животе.
 

Бранислав Рајковић, ђакон

Бесједа Еп. Димитрија

 

Васкрс у Мостару – радујте се, Христос васкрсе и живот живује!

„Од смрти к животу и са земље ка Небесима, Христос Бог нас преведе, док пјевамо побједне пјесме.“

На празник Васкрсења Христовог у Старој цркви у Мостару служена је васкршња Литургија. Литургију је служио отац Радивоје Круљ, уз саслужење мостарских свештеника. Иако црква није била испуњена вјерницима као свих претходних година, с обзиром на новонасталу ситуацију – то ни у ком случају није умањило васкршњу радост. Били смо сједињени у молитвама и срцима, ишчекујући да радост буде још поптпунија кад се поново сви скупа сретнемо у Литургији.

Христос васкрсе – ваистину васкрсе!

вјероучитељица Тијана Башић

Видео прилог: Federalna.ba (линк)