Daily Archives: 12. маја 2020.

Спомен уснућа на мјесту рођења – Празник Светог Василија у Мркоњићима

Много пута чули смо да је Бог постао човјек, да би људи могли постати богови по благодати, међутим, овако кад прослављамо Светог Василија, могли бисмо рећи да је Бог постао човјек да би нам показао истинску људскост… Ми нисмо знали, док није Господ дошао на земљу, шта је то бити истински човјек, тако да бисмо могли рећи да се наш Господ оваплотио да би нам показао шта је то човјек, да бисмо и могли постати истински људи.., и ту је негдје тајна личности Светог оца Василија … Многе појединости, историјске.., из његовог живота остале су сакривене за нас.

Овим ријечима, указујући на тајну личности Светог Василија, окупљенима око Свете Тајне Причешћа, изеђу осталог, обратио се Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, којем су у савршавању Тајне саслуживали и умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са свештенством и народом Епархије Светог Василија Тврдошког, Острошког, Завалског, Мркоњићког и Поповопољског.
 
Исказујући радост због изградње манастирског конака око дома и храма Светог Василија, о којем се стара сестринство Петропавловог манастира, Епископ Димитрије, такође је рекао: Пошто нама људима треба икона, треба нам поклоњење, треба нам нешто материјално, што можемо да видимо, чини ми се да ће и овај манастир и аутентични живот наших сестара, које буду живјеле овдје, и нама помоћи да то присуство Светог Василија, присуство прије свега Бога у којег је он вјеровао, доживљавамо сваки дан све јаче и потпуније… 
 
У порти будућег манастира, односно метоха Петропавловог манастира, преломљен је затим славски хљеб и раздјељено жито свима присутнима, који су благодат, радост и мир овог Сабрања радијелили широм Херцеговине.
 
Бранислав Рајковић, ђакон
 
Бесједа Еп. Димитрија
 
 

Празник Св. Василија у Невесињу

Благослов Божији и Св. Василија у Невесињу у виду два дивна Храма, њему посвећена, оприсутњен је Литургијским мољењима и овог његовог празничног дана. Евхаристијским сабрањем вјерног народа, код болничког Храма, началствовао је о. Младен Чалија, старјешина Саборног Храма, Вазнесења Господа нашег Исуса Христа у Невесињу. Прослављајући сви заједно овог дивног угодника и архијереја Христовог, Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца, прослављена је уједно и Крсна Слава болничке цркве, Храма истоименог светитеља, и болнице у Невесињу, задужбине великог добротвора, човјекољубца, невесињца Михајла Лабала, задужбинара болнице и ктитора поменутог храма у болничком предивном комплексу. У Литургији су учествовали, како вјерни народ Невесиња тако и љекари ове човјекољубиве установе, на челу са својим директором Велибором Миливојевићем. Предивно је било видјети љекаре тијела у њиховим одорама током литургијског сабрања и мољења, сабраних око имена Љекара душе и тијела, у којем су, Евхаристијском сабрању, узели лијек бесмртности сви сабрани. 

Благословом старјешине славски колач и кољиво осветио је о. Бранко Калаба. По старом обичају, а у духу богатства наслијеђа овог дивног краја, здравицом су се обратили о. Младен, директор болнице Велибор Миливојевић и други људи нашег Невесиња. Наглашавајући својим бесједама, здравицама, значај литургијске молитве, Богу и светима Његовим, молитвени дух је употпуњен овога нашег сабрања у част свеца.

Уз мало послужење а у складу са мјерама одговорности, без великих окупљања славских, завршило се празнично мољење.

Такође, Литургијско славље је празновано и у другом световасилијевском храму у селу Батковићи код Невесиња чије мољење је предводио тамошњи парох о. Драго Зубац. И овдје су се такође људи, овога херцеговачког краја, окупили око Свете Чаше, Тијела и Крви Христове, имена Божијега и Светога Василија, заштитника Херцеговине, земље Светога Саве, Крстом посвећене и Васкрсењем освећене.

Слава храма у Улогу

На празник Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца 2020. год. прослављена је храмовна слава у Улогу, мјесту на обали Неретве , које припада општини Калиновик а налази се у границама Захумско-Херцеговачке епархије. Евхаристијско сабрање предводио је завалски игуман архимандрит Василије Копитић коме су саслуживали калиновачки парох јереј Милан Милановић, невесињски јереј Славко Лаловић и вјерни народ овога краја.

Овај Свети Храм освећен је 1907. год. , а чин освећена је извршио тадашњи епископ ЗХиП митрополит Петар Зимоњић.

 

Слава Храма у Автовцу

У уторак 12.маја, у храму Св.Василија Тврдошког и Острошког у Автовцу, служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је о.Александар Гајић, уз саслужење о.Мидрага Вртикапе, те ђакона Јакше Окиљевића. Након прочитаног јеванђеља пригодном бесједом обратио се о.Александар Гајић. Послије службе у порти Храма преломљен је славски колач, гдје је уприличено послужење.

Благаj – Слава цркве Светог Василија Острошког и Тврдошког

Празник Св.Василија Тврдошког и Острошког свечано је прослављен у Благају. Свету Литургију служио је протојереј  Небојша Радић уз саслужење јереја Душка Којића и јереја Бранимира Боровчанина. Након литургије преломљен је славски колач и освећено жито, а сабрање је настављено у парохијском дому уз трпезу љубави.