Daily Archives: 15. маја 2020.

Владика Димитрије: ”Ово није на част и понос Црне Горе”

Сцене које ових дана гледамо на улицама Црне Горе, али и сам чин тамничења владике Јоаникија и никшићких свештеника, апсолутно су нешто што не служи на част и понос Црне Горе и свих њених грађана – каже у изјави за ”Блиц” владика захумско-херцеговачки Димитрије, који је и члан Епископског савета Црне Горе.

Он додаје да “демонстрација силе над цивилним становништвом које на миран и достојанствен начин изражава незадовољство због хапшења свог архијереја и својих свештеника свакако су слика која је обишла свет, а то апсолутно није слика једне демократске европске државе”.

– Неприлично је све ово што се дешава нашој Цркви и нашем народу у Црној Гори. Ружан је начин на који се третирају православни верници у Црној Гори и апелујем на све државне званичнике да се зауставе и да крену путем мира, толеранције и братске љубави, уместо путем распиривања братомржње. Молим их да послушају глас правника и да схвате да никоме није у интересу да се незаконито хапсе епископи и свештеници без мрље у својим личним биографијама, јер ниједној демократској држави незаконита хапшења не могу донети ништа добро – истиче владика.

Епископ захумско-херцеговачки апелује и на народ.

– Да буду добри хришћани, да се воде искључиво љубављу Божијом и да не наседају на провокације нити да дозволе себи да, понесени провокацијама и неправдом која се чини над нашом Црквом и њима самима, чине било шта што их може довести до тога да дигну руку на своје ближње. Још једном апелујем на сву нашу браћу у Црној Гори, са које год стране ових несрећних кордона стајали, будимо разумни, будимо достојни својих славних и честитих предака, достојни славне историје Црне Горе, не делимо се и не мрзимо јер смо једно, браћа и сестре по крви и по вери. Престанимо са поделама и кренимо путем Божије љубави – поручује владика Димитрије.

Извори: Саборник.нет и Блиц.рс

 

 

Дио активности Фондације „Свети Вукашин“ у вријеме пандемије

Драги сви, у току пандемије многи од нас су требали помоћ, наши чланови фондације свети Вукашин су изашли на терен и сами ризикујући, посјетили и помогли оне којима је помоћ била потребна. Следујући ријечима Христовим „Кад учинисте једноме од ових малих, мени учинисте“ они су несебично дали себе зарад другога. „Да радост ваша буде испуњена!“
 
Пазећи на другог пазимо сами себе.
Радујте се, Христос васкрсе.
 
 
 
Захваљујемо се о. Теофилу на реализцији овог видеа
Нашу страницу Фондација свети Вукашин можете посјетити на
и инстаграм профилу sveti_vukasin_fondacija