Daily Archives: 17. маја 2020.

Прослављена слава храма у Бобовиштима код Требиња

У недјељу, 17. маја, прослављена је слава храма Светог великомученика Георгија у селу Бобовишта код Требиња. Свету Литургију уз саслужење вјерног народа служио је надлежни парох протојереј – ставрофор Борис Бандука. 

Не постоје званични подаци када је изграђен храм, али се претпоставља да је из 13. вијека. Обнова храма почела је 2008. године, а освећење је у мају прошле године извршио Преосвештени Епископ Димитрије. На подручју села постојале су још двије православне цркве, од којих се једна налазила на 909 метара надморске висине на брду Влаштица и била је посвећена Светом пророку Илији, док се други храм налазио у непосредној близини садашњег храма Светог великомученика Георгија. Село Бобовишта је удаљено од Требиња око 15-ак километара и налази се уз магистрални пут Требиње – Дубровник. 

Недјеља Самарјанке у Требињу

Разговор Христа са Самарјанком, који је тада започео крај једног бунара у ондашњој Самарији траје до данас, јер човјек никада не престаје да пита, да иште, да жедни, да увијек изнова сазнаје да се та духовна глад, то искање и та жеђ не могу утолити ничим другим осим Богом…

У Недјељу пету по Васкрсењу Господњем – Недјељу Самарјанке, Свету литургију у требињском Саборном храму служио је презвитер Душко Шаровић, уз саслужење требињских свештеника, ђакона, чтечева, појаца и народа Божијег.
 
Тумачећи овонедјељни одјељак из Еванђеља по Јовану, отац Душко рекао је и сљедеће: Многи се чуде и буне против Христа јер разбија устаљене норме понашања. Господ крши правила ондашњег лијепог понашања, па разговара и са женом и са Самарјанима. Лијепо понашање је добро али без љубави према другоме, непотпуно. Он збуњује ученике одбијањем хране, показујући им примјером да не живи човјек само о хљебу, него да ваља првенствено да врши вољу Божију … Сам Господ се налази на извору Јаковљевом, а не тамо гдје људи мисле да су му одредили да буде…