Daily Archives: 3. јуна 2020.

Нагомилани вијекови Гомиљана – Празник Светих Константина и Јелене

Светом архијерејском литургијом, којом је началствовао ахијереј захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, на остацима древног храма у Гомиљанима прослављен је Спомен Светог цара Константина и његове мајке, Свете царице Јелене, као и Преподобне Јелене Дечанске. Уз хришћане Гомиљана, Требиња и околних крајева, Епископу Димитрију саслуживали су и протопрезвитер – ставрофор Александар Илић, мјесни парох протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука и требињски ђакон.

У требињском селу Гомиљани, које је име добило највјероватније по неколицини камених гомила распоређених дуж села, нагомилани су и слојеви културне баштине који сежу у прошлост кроз вијекове. Село има три цркве, које се по својим патронима називају: Константиновица, Врачевица и Ђурђевица. Овај посљедњи храм, посвећен Светом Георгију обновљен је 2012. године. Сва три храма налазе се на листи националних споменика Босне и Херцеговине. Храм Светих врача Козме и Дамјана, сачувао је своје камене структуре зидова и свода, док Храм Светих царева, иначе, како се процјењује један од најстаријих у Херцеговини, у рушевном је стању са дјелимично сачуваним зидовим једнобродне цркве са апсидом и сачуваним сводом над јужним анексом.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска крајем прошле године образовала је и Одбор за обнову два необновљена гомиљанска храма, који ће бити истражени и обновљени у сарадњи са стручњацима из Музеја Херцеговине и Завода за заштиту културно-истторијског и природног наслијеђа Републике Српске.

Након данашње Литургије на остацима Константиновице, Епископ Димитрије, са свештеницима и члановима поменутог Одбора посјетио је и друга два храма у Гомиљанима.

Бранислав Рајковић, ђакон

 

Слава храма у Придворцима

На дан Светог цара Константина и царице Јелене 3.6. 2020. прослављена је слава храма у Придворцима код Требиња. Светом литургијом началствовао је старјешина саборног храма у Требињу протојереј ставрофор Младен Жуловић уз саслужење јеромонаха Марка из манастира Завала, јереја Драгише Томића и мјесног пароха јереја Душка Шаровића.

Литургији је присуствовао велики број вјерника. После ломљења славског колача, вриједни домаћини су припремили послужење.

Уз договор црквеног одбора храма, ове године би требало да се започну радови на реконструкцији крова храма као и изградња гробљанске капеле.

свештеник Душко Шаровић

Слава храма Вазнесења Господњег у Дубочанима

У Недјељу по Вазнесењу Господњем 31. маја 2020. године, и ове године свечано је прослављена храмовна слава у Дубочанима. Свету Литургију  служио је парох јереј Данило Боро. Послије литије пререзан је славски колач, а домаћин славе за ову славску прилику било је братство Мулина.