Daily Archives: 7. јуна 2020.

Тројичиндан у манастиру Дужи

У цркви Покрова Пресвете Богородице у Дужима данас, 7. јуна 2020. године, литургијски је прослављен празник Свете Педесетнице (Силазак Светог Духа на апостоле, Тројичиндан, Духови). Свету Литургију служио је јереј Петар Плавшић. После отпуста Свете Литургије служено је празнично вечерње Свете Педесетнице, на којем су прочитане посебне молитве. 

Окупљени народ је још једном показао да је Црква заједница, духовна породица окупљена око Господа Исуса Христа, апостола и светитеља, из које црпимо живот и која нас води ка спасењу.

Света Педесетница у Раптима на Бобанима

Празник Силаска Светог Духа на апостоле – Света Педесетница свечано је прослављен у храму Воздвижења Часног Крста у Раптима на Бобанима. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука. Тројчиндан је саборни дан и прислуга вјерног народа овога краја. Храм у Раптима више пута је обнављан и не зна се тачно када је саграђен. На улазу у храм постоји натпис на којем пише да је храм обновљен 1898. године. 

У току посљедњег одбрамбено отаџбинског рата храм је био оштећен и девастиран. Његова обнова је започета прије десетак година, а тачно прије годину дана освећење обновљеног храма извршио је Преосвећени Епископ Димитрије.

Храм се налази на самој линији разграничења између Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.