Daily Archives: 14. јануара 2021.

Апел Епархије рашко-призренске поводом најновијих поплава на простору Косова и Метохије

Због временских непогода које су захватиле цео регион, али и просторе Косова и Метохије, дошло је до изливања река, потока и подзмених вода, при чему је дошло до формирања бујичног вала који је погодио велики део опшина у којима Срби чине већински део становништва. Причињена је огромна материјална штета при чему је дошло до озбиљних оштећења на стамбеним и помоћним објектима, као и на пољопривредним површинама.

Свештеници Епархије рашко-призренске стално шаљу своје извештаје у Епархију и вести су забрињавајуће. У Прилужју, општина Вучитрн, излила се река Ситница и поплавила 50 домаћинстава. Вода је поплавила дворишта и помоћне зграде, посебно штале па је стока привремено измештена. Вода је оштетила сточну храну и огрев (угаљ и воду) тако да је штета јако велика посебно у овим зимским месецима. У српским селима на простору општине Лепосавић које су уз реку Ибар надошла вода је поплавила само њиве. Мост који повезује села Дрен и Горњи Књин је урушен 12. јануара. У селу Грабовац код Звечана од воде су уништена три пластеника народних кухиња наше Епархије, док је у Прековцу (општина Ново Брдо) поплава је уништила тону кромпира и сва обрадива земља народних кухиња је под водом. Села централног Косова су такође погођена поплавама које су изазвале велику материјалну штету: Лапљем селу 14 домова, у Добротину 7, у Лепини 17 у Ливађу 4 у Бадовцу 3, у Преоцу 3, у Угљару 18, у Радеву 6, у Сушици 4, у Скуланеву 39, Доњој Гуштерици 30, Горњој Гуштерици 15 и Сувом долу 1 дом.

У овој ситуацији веома је важно обезбедити средства да се штета на стамбеним објектима што пре санира, како би људи могли нормално да живе у кућама, али да се обезбеди довољно огревног материјала и сточне хране за стоку како би могла да преживи зиму. Реч је већином о домаћинствима скромних или врло малих примања и могућности помоћи на терену су ограничене.
 
Зато у овим тешким тренуцима када под ниским температурама и снегом који наставља да пада, искрено се надамо да ће људи добре воље показати братску солидарност и помоћи најугроженијима. Поред канцеларије за Косово и Метохију, и поједаничних невладиних организација које су почеле са радом на помоћи,  Епархија рашко-призренска апелује на све који се још нису укључили да помогну.
 
Уплате се могу извршити на жиро рачун Епархије: 205-62330-17
На име: Помоћ угроженима од поплава на простору КиМ.  
 
Молимо се Господу да свима онима који помогну нашем угроженом народу, Господ за њихово добро, добром узврати.
 
 
 

Сусрет епископа захумско-херцеговачког и бискупа мостарско-дувањског у Мостару

У четвртак, четрнаестог јануара, бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански, монсињор Петар Палић, посјетио је епископа захумско-херцеговачког и приморског, господина Димитрија.

Овај, иначе, први званични сусрет двојице црквених великодостојника, након устоличења бискупа Палића, уприличен је у административном сједишту Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, при чему су изнесена заједничка настојања о даљем одржавању и унапријеђењу односа двају заједница.
 
Сусрету у Владичанском двору присуствовали су и канцелар херцеговачких бискупија дон Анте Лубурић, тајник дон Домагој Маркић, старјешина Катедралног храма у Мостару, протопрезвитер – ставрофор Радивоје Круљ, ставрофор Небојша Радић и ђакон Бранислав Рајковић. 
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије, 
Бранислав Рајковић, ђакон
 

Света архијерејска литургија на троструки празник у Коњицу

Прославивши Рођење у тијелу Господа Исуса Христа, Црква Његова прославља и Празник Његовог обрезања, спомињући се и Светог и Великог Василија, и то у први дан нове године по јулијанском календару.

Овим поводом, Његово преосвештенство, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, предстојао је на Сабрању вјерних у Коњицу, у заједници, која данас прославља своју Славу, посветивши свој главни храм Светитељу Василију Великом. Тумачећи прочитано зачало из Еванђеља по Луки, бесједио је презвитер Александар Шмања, а благосиљајући и отпуштајући вјерне Епископ Димитрије честитао им је овај троструки празник, позивајући их на заједништво и отвореност према свом новом пароху Дејану Грчићу.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије, 
Бранислав Рајковић, ђакон