Daily Archives: 27. јануара 2021.

Савиндан у Билећи

Саборни храм Светог Саве у Билећи, Општина Билећа, и СПКД „Просвјета“ Билећа  обиљежавају данас  своју крсну славу, првог српског Архиепископа и учитеља Светог Саву. Свету архијерејску литургију у храму Светог Саве служио је његово преосвештенство  епископ захумско – херцеговачки и приморски г. Димитрије уз саслужење епархијског свештенства. 

Обиљежавање крсне славе  уприличено је  уз поштовање епидемиолошких мјера: традиционална литија није прошла улицама Билеће, није одржана традиционална Светосавска академија; ове године није организован пријем у Црквеном саборишту као ни свечани ручак  у Дому културе.

Светосавске свечаности својим наступом обогатили су чланови Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ и Удружења гуслара „Војвода Глигор Милићевић“.

Бесједа Еп. Димитрија

 

Бесједа о. Младена Чалије

 

 

 

Прослава Савиндана у Чапљини

Традиционално се о Савиндану на чапљинској парохији организује програм са светосавским рецитацијама, које изводе ђаци који похађају Православну вјеронауку на подручју наше општине и Љубушког. У недјељу, 24. јануара након Свете Литургије и ломљења славског колача, у парохијском дому храма Вазнесења Господњег у Чапљини одржана је светосавска приредба, коју су припремили наши најмлађи парохијани заједно са својом вјероучитељицом као дар својој цркви и својим родитељима, а у част првог српског архиепископа и учитеља Светог Саве.

Вјероучитељица Зорица Гојачић