Monthly Archives: март 2021

Прeдставник Епархије на састанку у вези са организацијом Манифестације „Дучићев дан“

У просторијама Градске управе Требиње, у сриједу, 31. марта 2021. године, одржан је састанак на којем је разматран план за организовање овогодишње Манифестације „Дучићев дан“.

На позив Начелнице Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиња, госпође Слађане Скочајић, састанку су, уз њене најближе сараднике у овом Одјељењу, присуствовали и директорица Музеја Херцеговине Требиње Ивана Грујић, члан Савјета Манифестације „Дучићев дан“ Ђоко Вучинић и Представник Епархије захумско-херцеговачке и приморске за културу и медије, ђакон Бранислав Рајковић.
 
Традиционална манифестација културе „Дучићев дан“, посвећена великом песнику Јовану Дучићу, биће одржана у Требињу, 7. априла, текуће године године, настојећи да и у отежаним оклоностима, сачува свој духовни, научни, умјетнички и опште културни карактер, чувајући првенствено успомену на овог великог пјесника. Свој допринос овој традиционалној манифестацији, која ће се одржати на Благосвијести, даће и Епархија захумско-херцеговачка и приморска, првенствено богослужењима у Благовјештенској цркви и поменом пјеснику Јовану Дучићу, који је и сахрањен у овом Храму на Црквини.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон

Сусрет Епископа Димитрија са Предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем о изградњи Саборне цркве у Мостару и положају српског народа у долини Неретве.

Додик је нагласио да обнова овог храма много значи за останак и опстанак Срба у Мостару и цијелој Херцеговини.
 
– Срби су кроз историју оставили значајан печат у овом дијели Херцеговине, те је зато веома важна обнова ове цркве – рекао је Додик.
 
Епископ Димитрије информисао је српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ и о изградњи Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
 
На састанку је оцијењено да ће изградњом овог комплекса Мркоњићи постати духовно и мјесто ходочашћа гдје ће се окупљати вјерници и поклоници Светог Василија Острошког.
 
Извор: СРНА – 30. 3. 2021.
 

Да није било Владике Атанасија Велика Хоча би данас била прах и пепео

 

Срђан Петровић, Велика Хоча

У пресудним тренуцима за опстанак Велике Хоче, када је наш народ био избезумљен и у великој паници, када је стање било алармантно, јер преостали народ није имао ко да води, да саслуша и пружи му имало утехе, у моментима када је било најпотребније, владика Атанасије Јевтић је два пута боравио у Великој Хочи.

Први његов долазак био је 17. јула 1998. године, када је киднаповање српског народа, од стране албанских екстремиста, из села Ретимља и Зочишта, као и монаха из манастира Светог Козме и Дамјана, било у поодмаклој фази. Атак на српски народ се у тим тренуцима догодио и у Ораховац, односно покушај заузимања полицијске станице и хотела, као и напад из четири правца на Велику Хочу.

Имали смо добру организацију уз помоћ сеоских стража, те смо свим силама покушавали да се одбранимо. Моја позиција је била на страни према Зочишту и прегледно сам држао тај потез.  Даље одатле није било могуће контролисати због прекида везе са Оптерушом и Ретимљем. Направили смо добру одбрану, пажљиво пратећи читаву ситуацију, са  жељом да се тешки дани страдања што пре заврше. Албанци су сутрадан поставили барикаде на главном путу између Зочишта и Велике Хоче. Није било никаквих дешавања све до после подне, када смо угледали црни путнички аутомобил који је кренуо пут Зочишта и дошао до самих барикада. Пажљиво смо посматрали двогледом са удаљености од око 400 метара и полако се приближавали барикади. Изненада је из правца Зочишта неко почео да пуца на тај аутомобил, који је одмах великом брзином кренуо уназад и удаљио се. Претпоставили смо да је то неки залутали путник који је мислио да је још увек било могуће ући у манастир. Након неколико минута чули смо црквена звона у Великој Хочи. Одмах сам сишао у село, да бих сазнао о чему се ради. У Хочи сам видео онај исти аутомобил, који сам претходно посматрао двогледом на путу. Из аутомобила је изашао владика Атанасије, са још двојицом свештеника. Пришли смо сви да се поздравимо и узмемо благослов. Разговарали смо о страдању нашег народа и покушају етничког чишћења од стране албанских екстремиста. Надајући се у Господа да се то неће догодити.

Били смо у великој паници. Пришао сам Епископу и описао му тренутно стање, напомињући да су поставили Албанци барикаде. Питао сам га шта нам је даље чинити. Владика рече да то нису никакве барикаде, него обичне сељачке дрљаче, пошто је он био до самих барикада у аутомобилу којег су напали терористи. Пружио нам је безрезервну подршку и упутио нам речи утехе и охрабрио нас. Саветовао нас је и свим срцем храбрио да останемо на својој земљи и да не поклекнемо у нади и борби за одбрану Велике Хоче. Долазак владике Атанасија за нас је био пресудан, јер смо осетили да нисмо сами и да имамо подршку у најтежим тренуцима.

Други његов долазак десио се 12. јула 1999. године. Наша полиција је у том тренутку отишла, као и све цивилне структурне власти. Само је црква остала. Народ је био распамећен. Владика нас је питао каква је ситуација код нас. Људи су рекли да су у великом страху, јер народ масовно одлази и да и они који су остали желе да им се придруже и пођу принудно са њима, јер им нико не гарантује заштиту, и да не смеју да заноће. Владика је опет упутио речи утехе и подршке, рекавши да ће он остати да ноћи у Великој Хочи. Тако је и било.

Владика  Атанасије Јевтић, велики патриота и заштитник српског народа, читаву ту ноћ провео је са нама. Служио је Вечерње, а сутрадан и Свету Литургију. Свима нама дао је огромну духовну и моралну подршку. Да којим случајем није било његовог присуства у овим пресудним тренуцима за опстанак и останак нашег народа у Великој Хочи, да нас није охрабрио и утицао на нас да останемо на својим огњиштима на Светој српској земљи, Велика Хоча била би данас прах и пепео. Благодарећи жртви, одважности, благословима и молитвама овог светог човека, владике нашег Атанасија, Српски народ је остао и опстао у Великој Хочи.

Благословени хаос у коме је све одисало радошћу – Презвитер Милош Пурић Торонто, Канада

Прича се да је војника Зорана Јевтића, док је служио војни рок између 1958. и 1960. године, један капетан избацио из пуковског фудбалског тима, иако је овај војник много волео фудбал. Старешина је као изговор рекао: „Не може поп да нам брани боје ЈНА”. Војник му на то није остао дужан, те је одговорио: „Није то само поп – то је и мајстор”.

Владику Атанасија (Јевтића), некадашњег војника Зорана, први пут сам видео 1995. године када ме отац довео у манастир Острог да учим богословију. Те године Цетињска богословија је каснила са почетком школске године месец дана, због изградње нове зграде на Цетињу, па смо ми ђаци прваци, благословом Митрополита Амфилохија, своје прве богословске дане започели у Острошкој светињи. Први дани у Острогу су били изузетно динамични с обзиром да смо се као деца од петнаест година одвојили не само од родитеља и породица него и од „света”.

У свим тим за нас тешким почетним тренуцима школовања, на празник Мале Госпојине се појавио Владика Атанасије Херцеговачки, који је дошао да служи Свету Литургију у доњем манастиру. Дошао је са оцем Григоријем игуманом Тврдошким, данашњим владиком у Немачкој, у неком белом голфу. Сам долазак Тасе, како су га из милошти већ тада сви звали, изазвао је право усхићење у манастиру. Док су звонила сва манастирска звона сви смо трчећим кораком хрлили да видимо и узмемо благослов од овог необичног владике. Сећам се када сам га видео да сам био изненађен његовом појавом: његов лик је био лик неког монаха из средњег века, панагија од дрвета као да су је деца правила а не неки уметници, мантија скромна и избледела од јаког сунца и на крају монашке козје сандале какве носе монаси на Светој Гори. С друге стране, његово лице је сијало осмехом и нескривеном љубављу према свима, а нарочито према нама деци. Тада сам први пут чуо оно чувено: „Дођите, мутава децо! Је ли хоћете да вам тепам или да вас тéпам?” Сваког од нас би помиловао и пољубио у главу.

Све је одједном постало брже и живље, па и сама Тасина Литургија, која се разликовала од свих на којима смо до тада били. То је био један благословени хаос у којој је све одисало радошћу на нашим лицима. Једино су двојица наших ђака који су били чтечеви у Олтару били испрепадани и са извученим ушима.  Ништа лошије тога дана нису прошла ни двојица монаха који су појали на Литургији.

Ипак врхунац тог дана за нас је био Тасин позив после ручка да идемо испод манастира да играмо фудбал са њим и са оцем Григоријем. Не могу вам описати колико смо било срећни када је уследио тај позив. До тада смо о томе могли само да шапућемо. Први пут сам чуо и видео да неко у мантији игра фудбал. Нисам се могао начудити чуду.  Поделили смо се на две екипе од по пет играча  и тако да Таса игра у једној екипи, а отац Григорије у другој. Голови су били мали и означени великим камењем. Ја сам био голман у Тасиној екипи. Играли смо и уживали као никада пре. Играло се мушки и са циљем да се победи. Судије није било па је Таса био и судија. Сећам се како је било смешно када је оца Григорија избацио на два минута напоље после једног фаула. Међутим, мало после тога Таса је и сам себе искључио на два минута! Тако нешто никада нисам видео у фудбалу. То је све, наравно, било праћено са одушевљењем од нас ђака. На крају, утакмица је завршена победом тима оца Григорија и сви смо задовољно и срећно пошли навише према манастиру. Ипак, тога дана није било ни победника ни побеђених јер смо сви били победници. Такав је био утисак свих. Успут нам је Таса рекао следеће:

„Децо, у животу вам је све као фудбалска утакмица. То запамтите добро. Можете да играте одлично целу утакмицу, али ако на крају промашите гол онда вам ништа не вреди. Исто тако, утакмица може бити траљава, али ако на крају погодите гол – победили сте! Важно је дати гол и победити!”

Тако нам је владика фудбалским језиком заправо рекао оно Христово: „Ко претрпи до краја тај ће се спасити” (Мт. 24, 13)

Када су се увече владика Атанасије и о. Григорије вратили за Херцеговину ми смо седели као сирочићи у нашим собама и причали о протеклом дану. Оно што смо сви осећали могло би се упоредити са оним што су Лука и Клеопа осећали на путу за Емаус. Сви смо могли да исповедимо да кажемо: „Не гораше ли срце наше у нама” (уп. Лк.24, 32)…. док смо били са Владиком данас?” Тога дана сам научио да је најважније постићи гол у животу. Када ми се данас дешавају успони и падови, било у личном или пастирском позиву, и када се налазим у ситуацији да ми иде било  добро или лоше у животу, увек се сетим ове Тасине поуке. Ништа није важно, јер и једно и друго су само пролазне „фудбалске” ситуације. Важно је постићи гол на крају и победити са Христом!

Овај пример подсећа на речи Апостола Павла (1Кор 9, 24-25): „Не знате ли да они што трче на тркалишту, трче сви, а један добија награду? Тако трчите да је добијете. А сваки који се бори од свега се уздржава, они пак да добију распадљив вијенац, а ми нераспадљив”.

Рањени смрћу, са надом у Живот – Погребење дјетета Вукашина

Овај свијет, иако је Божији, иако га је Бог из љубави створио и нама дао живот, он је рањен смрћу, рањен је жалошћу, болом, уздисањем.., и тако ће бити све до Другог доласка нашег Господа и  Спаситеља Исуса Христа. Од Њега се надамо утјехи, од Њега се надамо Вјечном животу, од Њега се надамо том сусрету са Њиме, и са свима, који су се представили од нас…
 
Поводом погребења дјечака Вукашина Самарџије, служећи опело са невесињским свештенством, родбином и суграђанима пострадалог дјетета, Епископ Димитрије, уз молитвено тјешење, исказао је, поред осталог, и наведене ријечи утјехе његовој породици.
 
 
Настрадали дјечак сахрањен је данас на Градском гробљу у Невесињу, након дводневне потраге, која је удружила бројне Невесињце, Херцеговце али и спасилачке службе из читаве Босне и Хрецоговине.
 
Да нас сусретне Спаситељ, радоснога лица, и наш мали Вукашин у Његовом наручју. Нека сте благословени, Царство небеско Вукашину, рекао је на крају Епископ Димитрије.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
 

фото: Радио Невесиње