Пета панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Пета панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, одржана је трећег дана скупа, бавећи се односом теологије и културе, а под називом „Умјетност у храму“.

Улогу умјетности у многим њеним видовима (просторном, визуелном, аудитивном, сценском, дигиталном…) и са њиховим прожимањима у храму, модератор Тамара Рајковић проблематизовала је у оквиру панел-дискусије, у којој су учешће узели: епископ професор др. Максим Васиљевић, архимандрит Иларион Лупуловић и професор др Оливер Томић. Притоме, под појмом (хришћанског) храма, подразумијеван је одређени простор али и вријеме. Посебаним освртом на присуство драмске умјетности у тако доживљеном храму, установљена је извјесна антиципација Литургије у античкој драми. Појашњено је поимање литургијског простора и времена, а истинска оригиналност препозната је само у Божијем стварању.

Велики допринос дискусији, у њеном другом дијелу, дала је бројним интересантним питањима и присутна публика, а нарочито теоретичари и практичари умјетности, као и учесници овог скупа, који су са богословског аспекта проблематизовали извјесне црквене умјетничке изражаје.