Промоција књиге “Преко прага“ у Мостару

Са великим задовољством можемо најавити да ће промоција књиге “Преко прага“ Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија бити одржана у недјељу 2. јула у Мостару.

Промоција ће се одржати у Владичанском двору у Мостару у 20 часова, а о књизи ће говорити академик др Енес Карић, књижевник и професор из Сарајева, др Влахо Богишић, лексикограф и писац из Загреба, др Драган Ковач, љекар и књижевник из Требиња, аутор владика Григорије и  модератор Сања Бјелица Шаговновић, новинарка из Мостара.

Књига “Преко прага“ објављена је 28. априла у издању београдске издавачке куће „Лагуна“, а до сада је промовисана само у Београду. Књига је, за само два мјесеца, доживјела своје четврто издање.

“Преко прага“ је збирка приповиједака о судбинама малих људи у херцеговачком поднебљу с краја прошлог вијека.

“Ова књига на један начин представља мој вапај да се испоштују различитости народа у Херцеговини, које су добре и које не треба потирати“, рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије представљајући у крипти Храма Светог Саве у Београду своју збирку прича „Преко прага“.

У „Лагуни“ истичу да владика Григорије меланхоличном збирком прича „Преко прага“ улази у ред даровитих писаца из Босне и Херцеговине који својом прозом настављају најбољу традицију приповједача, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића.

„Изванредан психолошки портретиста, ауторски глас у овој књизи уздиже се изнад злосрећних подјела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вјере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао `Највећа планина коју човјек мора прећи је праг његове сопствене куће`“, наводе у издавачкој кући “Лагуна“.

Владика Григорије до сада је објавио књиге „Долази час и већ је настао“ /бесједе и разговори, 2004/, „Лазар“ /новела, 2008/, „Прича о старом краљу“ /новела, 2009/ и „Радост живота“ /колумне, 2010/.