Тројичиндан у Мостару

У недјељу 3. jуна 2012., прослављена је Света Педесетница-Тројичиндан, када су се поново зачула звона са Саборног Храма након двије деценије. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ ЗХиП господин Григорије уз саслужење игумана житомислићког Данила, игумана тврдошког Саве, протојереја-ставрофора невесињског Алексе Зубца, те цјелокупног свештенства мостарско-неретванског намјесништва. Литургијско славље увеличали су хорови Православног богословског факултета из Београда и богословије „Светог Кирила и Методија“ из Призрена. Литургији су присуствовали и представници других религијских заједница, као и угледни људи из јавног живота БиХ, те многобројни народ из свих крајева Епархије као и из дијаспоре.

Кум овогодишње славе био је господин Александар Ћириловић, који је са прошлогодишњим кумом Браниславом Савићем пресјекао славски колач. Након тога услиједио је пригодан културно-умјетнички програм, на коме су учествовала дјеца из музичке школе у Требињу, као и домаћини СПКУД „Гусле“ из Мостара са својом фолклорном секцијом.

Славска трпеза била је постављена за све присутне. У поподневним часовима Епископа Григорија посјетио је умировљени Епископ Атанасије који је том приликом домаћинима честитао славу.

Бесједа Епископа Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.